Satu laporan Sinar Harian mendedahkan wanita Kelantan miliki purata umur yang lebih panjang berbanding lelaki, iaitu 74.8 tahun bagi wanita berbanding lelaki 69.5 tahun.

Exco Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Keluarga dan Wanita Kelantan, Rohani Ibrahim berkata, berdasarkan data Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), populasi rakyat Kelantan adalah 1.86 juta (anggaran tahun 2023) yang terdiri daripada 50.2 peratus lelaki dan 49.8 peratus wanita.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Baca Juga:

Menurut beliau, dari segi julat umur rakyat Kelantan mereka yang berusia baru lahir hingga 14 tahun ialah seramai 29.5 peratus, 15 hingga 65 tahun sebanyak 63.8 peratus manakala 65 tahun ke atas adalah 6.7 peratus.

“Dari segi jangka hayat penduduk Kelantan, wanita lebih panjang umur kerana mereka sentiasa ceria, suka senyum dan kuat bekerja.

“Selainnya, mereka sangat menjaga pemakanan dengan melebihkan makan ulam-ulaman dan kaum ibu juga patuh pada amalan berpantang selepas bersalin,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Watikah Lantikan Majlis Perundingan Wanita Kelantan.

Menurut beliau, wanita Kelantan yang berusia dianggap masih sihat dan produktif untuk bergerak dalam masyarakat dengan kapasiti masing-masing.

Sehubungan itu, pihak kerajaan negeri Kelantan merencana pelbagai program untuk memastikan kebajikan golongan tersebut sentiasa terjaga.

Kelantan mempunyai dasar warga emas yang menjadi antara kaedah dan pelan berstrategi untuk ‘mengasuh’ atau cakna terhadap mereka.

“Kerajaan Kelantan juga berperanan dalam memudahkan lebih banyak kewujudan rumah-rumah orang tua sebagai tempat perlindungan mereka yang sudah berusia,” katanya.

Sumber