Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kerajaan pada 2002 membenarkan syarikat perkapalan yang beroperasi di Israel, ZIM Integrated Shipping Services Ltd, berlabuh di pelabuhan Malaysia kerana berharap konflik diantara Israel-Palestin dapat diselesaikan melalui proses damai pada masa itu.

Beliau menambah bahawa kerajaan Malaysia pada masa itu juga membenarkan pasukan kriket Israel menyertai kejohanan antarabangsa di sini untuk menunjukkan kepada rakyat Malaysia bahawa perbezaan agama tidak membuatkan kita musuh.

Baca Juga:

β€œMalangnya, semua usaha itu jelas sia-sia kerana Israel terus menunjukkan kebiadabannya dengan membunuh rakyat Palestin,” katanya dalam satu kenyataan.

Sebelum,Β Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengeluarkan arahan untuk melarang kapal ZIM daripada berlabuh di mana-mana pelabuhan Malaysia.

Dr Mahathir yang terkenal dengan kelantangan beliau dalam mengkritik Israel dan dasar-dasarnya, berkata beliau menyokong keputusan kerajaan untuk melarang kapal ZIM berlabuh di pelabuhan Malaysia.

“Ini disebabkan tindakan melampau dan tidak berperikemanusiaan Israel terhadap rakyat Palestin yang harus dibenci,” katanya sambil menambah bahawa sebarang bentuk bantahan harus diambil jika boleh.

Pada 2002, kerajaan mula membenarkan kapal ZIM berlabuh di pelabuhan Malaysia, diikuti dengan kebenaran mendarat pada 2005.

Sebelum itu, pada 1997, kerajaan juga membenarkan pasukan kriket Israel menyertai kejohanan antarabangsa di Kuala Lumpur.

Dr Mahathir adalah perdana menteri pada masa itu dan menerajui pentadbiran Barisan Nasional (BN).