Mahkamah Mesir menjatuhkan hukuman mati terhadap bekas presiden, Mohammed Morsi selepas didapati bersalah melarikan diri dari penjara Wadi al-Natrun dan membunuh anggota keselamatan ketika kebangkitan revolusi rakyat pada 2011.

Selain beliau, seramai 105 ahli Ikhwanul Muslimin lagi turut dijatuhi hukuman mati atas kesalahan sama.

Ini adalah ucapan beliau selepas dijatuhkan hukuman:

Menurut seorang pengguna Youtube bernama Rifa’i Al Haq:

Malam ini saya cuba mengambil peluang mendengar dan meneliti ucapan Dr Mursi di mahkamah. Ucapan yang menyebabkan dada menjadi sebak, bulu roma meremang dan sepatutnya para hakim gerun dan insaf jika di hati mereka masih ada secebis iman.

Ketika diberi peluang bercakap di dalam mahkamah, Presiden Mursi sedikitpun tidak merayu agar diringankan hukuman yg dijatuhkan. Bahkan beliau memberi satu ucapan kegembiraan dengan janji Allah terhadap pejuang-pejuang Islam.

Antara lain, beliau memetik ayat 171 hingga 175 surah Ali Imran yang bermaksud:

171 – Mereka bergembira dengan balasan nikmat dari Allah dan limpah kurniaNya; dan (ingatlah), bahawa Allah tidak menghilangkan pahala orang-orang yang beriman.

172 – Iaitu orang-orang yang menjunjung perintah Allah dan RasulNya (supaya keluar menentang musuh yang menceroboh), sesudah mereka mendapat luka (tercedera di medan perang Uhud). Untuk orang-orang yang telah berbuat baik di antara mereka dan yang bertaqwa, ada balasan yang amat besar.

173 – Mereka juga ialah yang diberitahu oleh orang-orang (pembawa berita) kepada mereka: “Bahawa kaum (kafir musyrik) telah mengumpulkan tentera untuk memerangi kamu, oleh itu hendaklah kamu gerun kepadanya”. Maka berita itu makin menambahkan iman mereka lalu berkata: “Cukuplah untuk (menolong) kami, dan Ia sebaik-baik pengurus (yang terserah kepadaNya segala urusan kami)”.

174 – Setelah (pergi mengejar musuh), mereka kembali dengan mendapat nikmat dan limpah kurnia dari Allah, mereka tidak disentuh oleh sesuatu bencana pun, serta mereka pula menurut keredaan Allah. Dan ingatlah, Allah mempunyai limpah kurnia yang amat besar.

175 – Sesungguhnya (pembawa berita) yang demikian itu ialah syaitan yang (bertujuan) menakut-nakutkan (kamu terhadap) pengikut-pengikutnya (kaum kafir musyrik). Oleh itu, janganlah kamu takut kepada mereka, tetapi takutlah kepadaKu (jangan cuaikan perintahKu), jika betul kamu orang-orang yang beriman.

Seterusnya beliau berucap:

“Inilah seruan Allah kepada kita semua, supaya kita tidak takut melainkan kepada Allah sahaja. Supaya kita tidak berpaling ke belakang. Dan supaya kita sentiasa berpegang teguh dengan agama Allah serta berkata dan kita ulang-ulangkan firman Allah: [Cukuplah ALLAH buat kami, Dialah sebaik-baik wakil].”

“Ini sudah cukup untuk kita. Allahlah yang mencukupkan (pertolonganNya) untuk kita. Allah sangat suka apabila melihat kepada hambaNya, mereka ketika itu sedang menyeru kepada agama Allah, beramal dengan sunnah (nabi)Nya, berpegang teguh dengan agama dan taliNya. Firman Allah: [Dan berpegang teguhlah kamu dengan tali Allah semuanya dan janganlah memisahkan diri (dari tali Allah)…]”

“Kami datang dengan membawa misi damai ke dunia ini. Kami tidak mahu peperangan dan permusuhan. Sesungguhnya kami hanya mahukan kebaikan untuk sekalian manusia….”

Semoga diberi segala kebaikan kepada Presiden Morsi dan penyokong-penyokongnya.

BACA: 20 Dosa Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan Yang Dibenci Oleh Musuhnya

BACA Lagi: 6 Foto Menarik Dari Puncak Piramid Hasil Pendakian Haram Sekumpulan Anak Muda

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram