Pada 21 Mac lalu, satu kejadian yang mengejutkan telah dirakam oleh seorang individu semasa dia menziarahi pusara arwah bapanya di Batu Pahat, Johor.

Wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Wanie, 32 tahun, telah secara tidak sengaja merakam suara ‘misteri’ yang seolah-olah seseorang menjawab salam dalam video yang dimuat naik ke laman media sosial TikTok.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Menurut laporan mStar, Wanie berkongsi bahawa kejadian itu berlaku semasa dia bersama ahli keluarganya melakukan rutin ziarah ke kubur arwah bapanya yang meninggal dunia pada 12 September 2022.

Wanie menyatakan bahawa dia dan keluarganya kerap menziarahi pusara tersebut, mengikut amalan yang disunatkan seperti petang Khamis selepas Asar dan hari Jumaat.

Dalam keterangan yang diberikan oleh Wanie, dia menjelaskan bahawa suara yang direkodkan itu didengari ketika dia memberikan salam kepada arwah bapanya.

@mua_wanie92

Sesungguhnya merindui mereka yang telah tiada sangat menyesakkan jiwa 😭 . Alfatihah buat almarhum ayahanda ku yang tercinta Md Yasir bin Dalail 🌸 . . RAMAI ORANG TIDAK SEDAR Dan Tidak Tahu Waktu Afdal Ziarah Kubur. Roh Ibu Bapa Ada Di Kubur Tunggu Anak Mereka. Tajuk : Adab menziarahi kubur. Terutama kubur ibubapa. Disunatkan menziarah pada hari Khamis selepas Solat Asar, sepanjang hari Jumaat dan hari Sabtu sebelum Zohor. Waktu ini roh ada diperkuburan dan menunggu anak-anak menziarahinya. Imam al-Bukhari meriwayatkan daripada Abu Hurarah r.a Hadis rasulullah saw : Seorang anak yg menziarahi kubur ibubapanya pada hari-hari tersebut diatas akan dicatatkan kepadanya pahala seperti membuat kebaikan kepada kedua ibubapanya semasa hayat mereka. Dan dosa-dosa anak tersebut diampunkan oleh Allah SWT. Jika anak tersebut adalah seorang yang derhaka semasa hayat ibubapanya, dengan menziarahi kubur ibubapa akan dicatatkan sebagai anak yg taat. Ketika dikubur : 1. Memberi salam kepada simati dengan panggilan yang biasa semasa hayatnya. Seperti “Assalamualaikum mak/bapa”. Roh mendengar dan menjawab salam. 2. Hendaklah kita menghadap kearah muka/kepala simati dan kita membelakangkan kiblat. 3. Membaca quran atau doa-doa yg baik untuk simati.

♬ original sound – muawanie – muawanie

Suara tersebut didengari seolah-olah seperti seseorang menjawab salam tersebut.

Wanie turut menyatakan bahawa kejadian ini telah menyebabkan perasaan campur baur dalam dirinya, dengan spekulasi bahawa mungkin arwah bapanya gembira atas kedatangan mereka.

Wanie juga berkongsi sedikit mengenai bapanya, yang meninggal dunia selepas mengadu sakit dada pada tahun 2022.

Dia menyatakan bahawa sebelum meninggal dunia, arwah dalam keadaan baik dan sihat, dan perjalanan hidupnya berakhir tanpa sebarang peristiwa dramatik.

Kini, rakaman video yang memaparkan kejadian tersebut telah menjadi tular di laman media sosial, meraih ratusan ribu jumlah tontonan.

Wanie, bagaimanapun, menegaskan bahawa niatnya hanya untuk mengabadikan kenangan peribadi dan tidak menjangka video tersebut akan mendapat perhatian yang begitu besar.

Wanie turut menyampaikan nasihat untuk menghargai dan merayakan kehadiran orang tua selagi mereka masih ada.

Dia menekankan bahawa walaupun tindakan seperti ini mungkin kelihatan remeh di mata kita, namun bagi mereka, ia mempunyai nilai yang besar.

Sumber