Dalam percubaan gagal untuk masuk ke Malaysia, seorang lelaki warga Singapura ditahan selepas ditemui bersembunyi di dalam bonet kereta Myvi di kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Bangunan Sultan Iskandar.

Insiden itu, yang berlaku pada 13 Disember tahun lalu telah memuncak kepada penahanan, prosiding undang-undang, dan akhirnya dihantar pulang ke Singapura.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Baca Juga:

Pengarah Jabatan Kastam Johor, Aminul Izmeer Mohd Sohaimi, mendedahkan butiran kejadian itu pada sidang media, lapor The Star.

Pada tarikh 13 Disember, kira-kira jam 3:30 petang, pegawai yang ditempatkan di kompleks CIQ merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan sebuah kereta Myvi.

Setelah diperiksa lebih dekat, pegawai mendapati bahagian belakang kereta kelihatan lebih berat daripada biasa sehingga mendorong mereka untuk menyiasat lebih lanjut.

Apabila membuka but kereta, mereka mendapati seorang lelaki warga Singapura tanpa sebarang dokumen yang sah bersembunyi di dalamnya.

Difahamkan lelaki itu, yang dikatakan berusia 50-an, telah meminta bantuan dua wanita Malaysia dalam usahanya memasuki Malaysia secara haram.

Dilaporkan bahawa dia telah mengupah wanita tersebut dengan SGD3,000 (bersamaan dengan kira-kira RM10,555) untuk membawanya masuk ke Malaysia.

Motif di kejadian ini disebabkan kegagalan lelaki itu untuk mendapatkan pasport Singapura kerana beliau mengelak daripada melakukan tanggungjawab perkhidmatan wajib tentera.

Sehubungan itu, tindakan undang-undang telah diambil terhadap individu terbabit. Kedua-dua wanita Malaysia itu menghadapi pertuduhan di bawah Perkara 26J Akta Antipemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran (Atipsom) 2007, manakala lelaki itu didakwa mengikut Akta Imigresen 1959/63.

Hasil daripada prosiding, lelaki itu dijatuhkan hukuman penjara tiga bulan tetapi dikurangkan sebelum dihantar pulang ke Singapura pada Februari lalu.