Ketua Organisasi Kesihatan Dunia (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus pada Isnin lalu telah mengingatkan negara-negara di dunia untuk melakukan reformasi kesihatan bagi mempersiapkan diri jika dunia dilanda wabak pada masa akan datang.

Beliau juga menyeru negara supaya menghormati komitmen sebelum ini untuk meningkatkan pembiayaan untuk agensi kesihatan PBB. Menurut Tedros, sudah tiba masanya untuk menggerakkan rundingan ke hadapan bagi mencegah wabak seterusnya.

Beliau menyatakan perkara itu pada perhimpunan kesihatan tahunan WHO, beberapa minggu selepas menamatkan status kecemasan global untuk pandemik COVID-19.

“Kami tidak boleh menghentikan ini,” kata Tedros dalam ucaptama kepada negara anggota agensi itu, seperti yang dipetik oleh Reuters. Dia juga memberi amaran bahawa wabak seterusnya pasti akan “datang”.

“Jika kita tidak membuat perubahan yang perlu dilakukan, maka siapa yang akan buat? Dan, jika kita tidak melakukannya sekarang, bila lagi?” dia berkeras.

Perhimpunan Kesihatan Sedunia tahunan berlangsung selama 10 hari di Geneva, yang bertepatan dengan ulang tahun ke-75 badan itu. Mesyuarat ini diadakan untuk menangani cabaran kesihatan global, termasuk pandemik masa depan.

194 negara anggota WHO kini sedang berunding mengenai pembaharuan kawal selia yang menetapkan kewajipan mereka sekiranya berlaku ancaman kesihatan antarabangsa dan juga sedang mengusahakan perjanjian pandemik yang lebih meluas untuk disahkan tahun depan.

“Komitmen generasi ini (terhadap perjanjian pandemik) adalah penting, kerana generasi inilah yang mengalami betapa dahsyatnya virus kecil,” kata Tedros. Negara-negara juga akan mempertimbangkan belanjawan 2024-2025 WHO yang termasuk peningkatan dalam yuran tahunan negara.