Josh Cahill merupakan seorang blogger dan blog beliau, GoTravelYourWay menjadi medium beliau untuk membuat review syarikat penerbangan dari seluruh dunia. Josh juga telah memenangi Blog/YouTuber Airline Terbaik untuk tahun 2018.

Baru-baru ini, Josh Cahill berkongsi pengalaman ‘ngeri’ beliau menaiki pesawat Malaysia Airlines semasa perjalanannya dari Kuala Lumpur ke London.

Menurut Josh, beliau tidak berpuas hati dan sangat kecewa dengan perkhidmatan yang diberikan oleh krew penerbangan Malaysia Airlines yang membuatkan beliau berkongsi pengalaman buruknya di Instagram ketika masih dalam penerbangan berkenaan. Selepas perkongsian tersebut, Josh mendakwa beliau ‘dibuli’ oleh krew penerbangan Malaysia Airlines kerana tidak dilayan dengan baik sepanjang perjalanan beliau ke London selepas itu.

Berikutan hal ini, beliau melabelkan bahawa penerbangan tersebut merupakan sebagai penerbangan paling mengecewakan beliau tahun ini berikutan servis buruk di dalam pesawat termasuk kru yang tidak mesra, makanan yang tidak berbaloi dengan harga yang dibayar, kerusi terburuk dan inflight entertainment yang rosak.

Malah, beliau juga diminta untuk menghentikan serta merta rakaman yang beliau lakukan dalam pesawat. Menurutnya, rakaman video yang dilakukan olehnya dalam penerbangan tersebut telah mendapat kebenaran daripada pihak media sosial Malaysia Airlines.

Bagi Josh, sebagai seorang pelanggan yang membayar untuk perkhidmatan, pastinya beliau ingin mendapat layanan yang sewajarnya. Kritikan yang diberikan oleh beliau sepatutnya diterima oleh krew penerbangan untuk menjadikan pengalaman penerbangan beliau lebih baik tetapi sebaliknya pula yang berlaku.

Setibanya di London, Josh bertemu dengan pengurus Malaysia Airlines di sana yang meminta maaf atas perkhidmatan buruk yang beliau terima di dalam pesawat. Kemudian, beliau menerima lebih banyak e-mel permohonan maaf daripada Malaysia Airlines termasuk daripada CEO Malaysia Airlines yang baginya langsung tidak ikhlas kerana permohonan maaf berkenaan semuanya berbentuk template.

Di ruangan komen, ramai yang bersimpati dengan Josh kerana perlu melalui perkara seperti ini semasa penerbangan bersama Malaysia Airlines. Kritikan sebenarnya sesuatu yang baik untuk kita memperbaiki apa yang kurang. Diharap Malaysia Airlines dapat memperbaiki perkhidmatan mereka supaya perkara seperti ini tidak berulang lagi di masa akan datang.

Terkini, Josh menerima mesej daripada Malaysia Airlines yang menawarkan refund sepenuhnya untuk penerbangan berkenaan tetapi Josh meminta syarikat itu mendermakannya kepada mana-mana badan amal.