Nota Editor: Terima kasih kepada Tuan Salkukhairi Abd Sukor, peguam hartanah dan Presiden HartaGuam, kerana menulis dan berkongsi penulisan ini di Vocket.

10 Kesilapan Pembeli Yang Menyebabkan Pemaju Tidak Baiki Kerosakan Rumah Anda

Saya banyak terima aduan daripada pembeli rumah yang pemaju tidak membaiki kerosakan rumah mereka sebagaimana yang diharapkan, walaupun sudah banyak kali mereka melaporkan kerosakan tersebut kepada pemaju.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Disini saya nyatakan antara 10 KESILAPAN yang biasa dilakukan oleh pembeli yang menyebabkan pemaju tidak baiki kerosakan rumah anda.

1. Aduan kerosakan yang dibuat oleh pembeli tidak terperinci.

rumah-rosak
Gambar hiasan. Via Tin Moi Truong.

Tidak dinyatakan satu persatu bahagian manakah yang rosak dan apakah kerosakan tersebut. Ini menyebabkan pemaju keliru dan tidak dapat membaiki kerosakan yang sebenar.

2. Kebanyakan pembeli menggunakan borang aduan kerosakan yang disediakan oleh pemaju.

Kebiasaannya borang aduan tersebut sangat terhad ruangannya. Ini menyebabkan aduan tidak lengkap dan tidak dapat difahami dengan jelas oleh pemaju.

3. Pemaju tidak dapat gambaran yang jelas tentang kerosakan yang diadukan.

Pembeli mungkin adu tentang perkara lain tetapi sebaliknya pemaju mungkin faham lain. Justeru tempat kerosakan tidak dapat dibaiki dengan betul.

4. Pembeli menggunakan pendekatan berlawan atau berkeras dengan pemaju seolah-olah pembeli sahaja yang betul.

Sudahlah aduan kerosakan tidak jelas dan mengelirukan, lepas tu cakap kasar pulak dengan pemaju. Akhirnya pemaju fed-up hendak layan kerenah pembeli. Ingat, pemaju juga manusia biasa!

5. Pembeli tidak tahu undang-undang dan tidak tahu hak mereka berkenaan dengan tempoh liability kecacatan.

Kebanyakan pembeli tidak pernah baca S&P. Bila hendak membuat aduan kerosakan mereka tidak faham prosedur membuat aduan. Akhirnya aduan dibuat tidak mengikut peruntukan dan prosedur undang-undang yang sebenar.

6. Pembeli tidak tahu tempoh yang sewajarnya untuk pemaju baiki kerosakan.

Mereka tidak follow up mengikut tempoh yang sepatutnya sebagaimana yang dinyatakan dalam S&P. Ada yang terlalu kerap sangat follow up sehingga pemaju naik bosan. Akhirnya, aduan tidak dapat dibaiki oleh pemaju dengan sempurna.

7. Pembeli cepat putus asa dan frust kalau pemaju tak baiki atau lambat baiki.

Mereka tidak tahu apakah langkah-langkah seterusnya yang mereka harus lakukan jika pemaju tidak baiki kerosakan tersebut. Akhirnya mereka tidak lagi mahu ambil peduli tentang aduan tersebut dan mula fed-up.

8. Pembeli kedekut untuk dapatkan nasihat peguam hartanah secara berbayar untuk guide dan advice mereka tentang urusan tuntutan kerosakan dengan pemaju.

Mereka lebih sanggup ikut kepala sendiri dan melakukan sesuatu tindakan ikut suka hati mereka berbanding hendak ikut undang-undang atau dapatkan nasihat berbayar daripada peguam. Kebanyakannya hendakkan nasihat percuma daripada peguam.

9. Pembeli hanya mengharapkan nasihat daripada peguam pemaju berkenaan dengan urusan kerosakan.

Ingat! Peguam pemaju sudah pastinya akan berpihak kepada pemaju. Sebaliknya lantiklah peguam bebas dan mahir tentang urusan tuntutan kerosakan rumah untuk membantu anda.

10. Pembeli suka buat aduan kerosakan last minute kepada pemaju.

Contoh: dekat-dekat hendak habis tempoh liabiliti kerosakan. Ini menyebabkan pemaju buat sambil lewa kerana mereka beranggapan tempoh liabiliti akan tamat tidak lama lagi. Dan selepas itu mereka selamat kerana pembeli tidak lagi boleh membuat aduan.

Ini antara kesilapan-kesilapan biasa yang dilakukan oleh pembeli. Bukan niat saya untuk semata-mata mencari kesilapan sesiapa tetapi sekadar memberi kesedaran kepada masyarakat untuk jadi lebih baik dan peka terhadap undang-undang.

Justeru saya sarankan lantiklah peguam hartanah yang berpengalaman untuk bantu anda. Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk tujuan defects inspection dan proper legal advice tentang defects, boleh pm saya dan berhubung dengan saya secara peribadi, insyaAllah.

Ingat! Jangan sayang duit jika hendak dapat nasihat dan hasil yang terbaik ok..?

Akhir kata, be smart.. dan fahamilah hak anda mengikut undang-undang.

Oleh,

Salkukhairi Abd Sukor,

Peguam Hartanah,

Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam)

Jika tulisan ini bermanfaat untuk anda sila LIKE dan SHARE dengan seramai mungkin kenalan anda. Tidak rugi anda faham undang-undang untuk manfaat bersama, insyaAllah.

BACA: 10 Soal Jawab Anda Kena Tahu Sebelum Jual Beli Tanah Lot

LIKE dan FOLLOW Vocket di Facebook serta Instagram