Semalam Tentera Udara Malaysia (TUDM) dalam satu kenyataan media telah berjaya mengesan penerbangan mencurigakan sebanyak 16 buah pesawat dari China yang menceroboh masuk ke ruang udara Malaysia.

Pesawat jenis Ilyushin Il-76 dan Xian Y-20 milik Tentera Udara Republik Rakyat China memasuki ruang udara Kota Kinabalu dan menghampiri ruang udara nasional pada 31 Mei 2021 telah dikesan melalui Radar Pertahanan Udara TUDM daripada Pusat Pertahanan Udara (CRC 2) di Sarawak pada jam 11.53 tengahari.

TUDM menambah bahawa pesawat terbabit telah dikesan terbang pada ketinggian di antara 23,000 kaki sehingga 27,000 kaki dengan kelajuan 290 knots melalui ruang udara Singapura sebelum memasuki ruang udara Malaysia.

“Insiden ini merupakan perkara yang serius terhadap ancaman KEDAULATAN NEGARA dan KESELAMATAN PENERBANGAN berdasarkan kepadatan trafik udara di dalam laluan penerbangan (Airways) di dalam KK FIR.

“Insiden ini telah dikendalikan oleh TUDM khasnya dan ATM amnya berlandaskan undang-undang dan peraturan penerbangan antarabangsa International Civil Aviation Organization (ICAO) serta Strategi Pertahanan Udara Nasional (SPUN). Kementerian Luar Negeri telah mengambil maklum tentang perkara ini melalui Kementerian Pertahanan,” kata kenyataan yang dimuat naik oleh TUDM.

Malaysia hantar bantahan

Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata akan menghantar nota bantahan dan turut meminta penjelasan Duta China Ke Malaysia selepas insiden pencerobohan ruang udara oleh 16 pesawat milik negara China.

Dia berkata bahawa Malaysia memandang serius isu pencerobohan membabitkan Tentera Udara Republik Rakyat China dan hubungan diplomatik yang terjalin antara dua negara tidak bermakna Malaysia boleh berkompromi dalam hal keselamatan negara.

“Berdasarkan laporan yang diterima daripada TUDM, Kementerian ini akan mengeluarkan nota bantahan diplomatik atas pencerobohan ini kepada Kerajaan Republik Rakyat China.

“Kementerian ini juga akan memanggil Duta Besar Republik Rakyat China ke Malaysia bagi memberikan penjelasan mengenai pencerobohan ruang udara dan kedaulatan Malaysia oleh 16 pesawat Tentera Udara Republik Rakyat China ini,” katanya dalam kenyataan semalam.

Pesawat pengintip ujian Israel didapati rentas ruang udara Malaysia sebelum ke Singapura. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Pesawat Pengintip Ujian Israel Didapati Rentas Ruang Udara Malaysia Sebelum Ke Singapura

Dengan Teknologi Canggih, Pesawat Pengintip Israel Ada Kemampuan ‘Ganggu’ Malaysia