Amerika Syarikat (AS) telah menyatakan kebimbangan mengenai rancangan Malaysia untuk mengusir pencari suaka dan warganegara dari Myanmar.

AS menyatakan pendirian ini ketika kapal tentera laut Myanmar tiba di perairan Malaysia untuk mengambil pencari suaka.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Minggu lalu, Reuters melaporkan Malaysia telah bersetuju untuk mengembalikan 1,200 warganegara Myanmar setelah tentera Myanmar menawarkan untuk menghantar kapal untuk mereka.

“Hampir 100 pencari suaka dari masyarakat Muslim Myanmar dan Chin adalah antara mereka yang akan dihantar pulang,” kata kumpulan yang mewakili mereka.

Anggota kedua-dua komuniti itu datang ke Malaysia setelah melarikan diri dari konflik atau penganiayaan di Myanmar.

Kumpulan hak asasi manusia mengatakan nyawa orang-orang yang dihantar pulang ke Myanmar akan menerima ancaman nyawa oleh pihak tentera.

Malaysia telah berjanji untuk tidak mengusir Muslim Rohingya atau pelarian yang berdaftar dengan Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR).

Tetapi kebimbangan mengenai pengusiran pencari suaka tetap berlaku kerana UNHCR tidak diizinkan untuk menemu ramah tahanan selama lebih dari satu tahun untuk mengesahkan status mereka.

Kedutaan AS mengesahkan kepada Reuters bahawa pihaknya menyatakan kekhawatiran dan meminta agar akses diberikan kepada UNHCR kepada mereka yang berada dalam tahanan imigresen. 

Untuk rekod, Malaysia tidak mengiktiraf pelarian dan menangkap mereka bersama dengan pendatang lain yang tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah.

Malaysia bakal hantar pulang 1,200 tahanan Myanmar kepada tentera laut. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Malaysia Bakal Menghantar Pulang 1,200 Tahanan Myanmar Kepada Tentera Laut

Asyik Menari Dengan Lagu ‘Bang Jago’, Wanita Ini Tak Sengaja Rakam Rampasan Kuasa Di Myanmar

Kenapa Masyarakat Muslim Rohingya Tidak Sepatutnya ‘Merayakan’ Rampasan Kuasa Di Myanmar?