Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim telah mengadakan pertemuan dengan pemimpin Hamas Ismail Haniyeh semasa lawatan ke Qatar.

Dalam pertemuan itu, Anwar menggesa Israel menghentikan kekejaman terhadap rakyat Palestin.

Seperti dilaporkan oleh Bloomberg, pertemuan antara Anwar dan Haniyeh berlangsung di Qatar.

Anwar dikatakan telah bertemu dengan delegasi Hamas yang diketuai oleh Haniyeh dan bekas ketua kumpulan itu, Khaled Mashal.

Hamas, yang menguasai Semenanjung Gaza, diketahui mempunyai biro politik di Doha, Qatar.

Dinyatakan dalam pertemuan itu, pemimpin Hamas menjelaskan kepada Anwar tentang keadaan semasa di Semenanjung Gaza khususnya di Rafah.

Anwar, dalam catatannya di Facebook pada Selasa, menyeru Israel untuk membebaskan semua tahanan Palestin dan bersetuju dengan rancangan damai.

Beliau juga berkata bahawa Malaysia akan terus memainkan peranannya dalam usaha menghentikan serangan ke atas Rafah dan melakukan lebih banyak usaha untuk membantu mangsa perang di Semenanjung Gaza.

Israel merancang untuk melancarkan serangan darat besar-besaran terhadap Rafah, yang dipercayai menjadi kubu kuat terakhir Hamas di Semenanjung Gaza.

“Sejak konflik tercetus (hampir) lapan bulan lalu, ratusan ribu rakyat Palestin telah terbunuh dan cedera dengan separuh daripada Gaza musnah secara kekal akibat kekejaman rejim Zionis,” kata Anwar dalam kenyataannya.

“Malaysia menghargai kesanggupan Hamas untuk membebaskan banduan terutama kanak-kanak dan wanita serta menerima rancangan damai daripada dunia Arab, OIC (Pertubuhan Kerjasama Islam), dan masyarakat antarabangsa,” tambahnya.

Pertemuan di Qatar adalah pertemuan bersemuka pertama dengan Haniyeh sejak Anwar menjadi Perdana Menteri.

Anwar sebelum ini pernah bertemu Haniyeh sebanyak dua kali iaitu pada 2019 dan pada 2020 ketika pemimpin Hamas itu melawat Malaysia.

Dalam lawatannya, seperti yang dilaporkan oleh agensi berita Bernama, Anwar turut bertemu dua pemimpin tertinggi Qatar untuk membincangkan konflik di Semenanjung Gaza.

Beliau berkata kedua-dua negara bersetuju bahawa semua pihak perlu memainkan peranan dalam mencari penyelesaian bagi menamatkan penderitaan rakyat Palestin.