Dalam langkah tegas untuk menghalang aliran dana kepada kumpulan militan Palestin Hamas, Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat telah menetapkan sasarannya ke Malaysia.

Menurut FMT yang memetik Reuters, Brian Nelson, setiausaha bagi keganasan dan risikan kewangan Perbendaharaan AS, telah menyatakan niat mereka untuk menggagalkan sebarang percubaan Hamas untuk mengumpul dana atau memudahkan transaksi kewangan dalam bidang kuasa Malaysia.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Bercakap dari Singapura, Nelson menggariskan peranan penting yang dimainkan Malaysia dalam potensinya membantu Hamas dalam usaha kewangan.

Nelson yang dijangka membuat lawatan ke Malaysia di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat mengenai aktiviti pembiayaan pengganas di Asia Tenggara, dengan penekanan khusus pada inisiatif pengumpulan dana dan urus niaga minyak Iran secara rahsia.

Laporan baru-baru ini telah menunjukkan lonjakan aliran kewangan ke Iran dan kumpulan gabungannya, termasuk Hamas, melalui infrastruktur kewangan Malaysia, mendorong penelitian yang lebih tinggi daripada pihak berkuasa AS.

Penamaan Hamas sebagai organisasi pengganas asing oleh Amerika Syarikat pada tahun 1997.

Perdana Menteri Anwar Ibrahim telah mengekalkan pendirian Malaysia untuk melibatkan diri semata-mata dengan sayap politik Hamas, menjauhkan negara daripada sebarang persatuan dengan aktiviti militan.