Atletico Madrid mencatat kemenangan penting dalam derbi Madrid selepas menewaskan Real Madrid 2-1 di Riyadh Air Metropolitano dalam aksi LaLiga, sekali gus naik ke tangga kedua liga dengan 16 mata.

Real Madrid pula kekal dengan 15 mata dan jatuh ke tempat ketiga.

Babak pertama berlangsung sengit tetapi agak berhati-hati. Kedua-dua pasukan bergelut untuk mencipta peluang bersih dan keputusan 0-0 kekal sehingga rehat.

Real Madrid hanya menghasilkan satu percubaan tepat pada separuh masa pertama, manakala beberapa insiden turut mencetuskan perdebatan mengenai keputusan pengadil.

Permainan berubah sepenuhnya pada awal babak kedua. Pada minit ke-52, Dean Huijsen dilayangkan kad merah selepas menghalang Giuliano Simeone yang sedang mara ke arah gol.

Selepas semakan VAR, Atletico turut diberikan sepakan penalti.

Alejandro Grimaldo tidak melakukan kesilapan untuk menyempurnakan penalti pada minit ke-53 dan memberikan Atlético kelebihan 1-0.

Real Madrid semakin sukar untuk bertahan dengan 10 pemain. Enam minit kemudian, Atletico menggandakan kelebihan.

Giuliano Simeone sekali lagi menjadi pencetus apabila melakukan larian di sebelah kanan sebelum menghantar hantaran silang rendah ke dalam kotak penalti.

Jonathan David muncul di belakang pertahanan Real Madrid dan hanya perlu menolak masuk bola untuk menjadikan kedudukan 2-0 pada minit ke-59.

Selepas itu, Atletico menguasai permainan dengan lebih selesa. Real Madrid bergelut untuk menghasilkan peluang walaupun cuba melakukan perubahan menerusi pemain gantian.

Atletico pula terus mengawal kawasan tengah dan memaksa Real Madrid bertahan lebih dalam.

Namun, Real Madrid akhirnya mendapat gol saguhati pada minit ke-89. Bernardo Silva menghantar bola ke dalam kotak menerusi sepakan percuma dan Antonio Rüdiger melonjak tinggi untuk menanduk masuk bola bagi menjadikan kedudukan 2-1.

Gol tersebut memberikan sedikit harapan kepada Real Madrid pada penghujung perlawanan, tetapi Atlético berjaya bertahan sehingga wisel penamat.

Secara keseluruhan, Atlético mendominasi selepas kad merah Huijsen dan menamatkan perlawanan dengan 61 peratus penguasaan bola, 17 percubaan berbanding lapan milik Real Madrid serta sembilan percubaan tepat berbanding tiga.

Thibaut Courtois turut melakukan lima saves untuk memastikan kekalahan Real tidak menjadi lebih besar.

Atletico akhirnya menang 2-1 dan kini berada di tangga kedua dengan 16 mata, lima mata di belakang Barcelona. Real Madrid pula mengumpul 15 mata selepas tujuh perlawanan.