Google baru-baru ini menerusi laporan carian enjin bagi tahun 2022 mendedahkan carian untuk ‘Pengurus Kata Laluan’ menyaksikan peningkatan sehingga 70% di Malaysia.

Hal ini sekaligus menunjukkan ia mencapai tahap tertinggi dalam tempoh 10 tahun ini. Pengguna di Malaysia juga mencari alatan berguna termasuk ‘Penjana Kata Laluan Rawak’ menjadikannya salah satu topik keselamatan yang teratas dengan peningkatan carian mencecah 60% pada tahun lalu.

Baca Juga:

Sumber Gambar: Google Malaysia

Google mengatakan keselamatan akaun kini semakin menjadi keutamaan orang ramai kerana banyak carian topik berkaitan dengan pelanggaran data dibuat pada tahun lalu. Malaysia juga merupakan antara 10 negara teratas di dunia mencari topik berkaitan serangan Pod Slurping dan Shoulder Surfing pada tahun lalu.

Berikut merupakan carian arah aliran teratas berkaitan keselamatan siber di Malaysia untuk tahun 2022.

1. Latar belakang penggodam

2. Apakah perisian hasad?

3. Helah penggodam

4. Antivirus terbaik

5. Pelanggaran keselamatan

6. Kuda trojan

7. Keselamatan siber

8. Keterdedahan

9. Serangan Ddos

10. Bagaimana untuk menggodam kata laluan WiFi

Dengan pendedahan ini, kita dapat menyimpulkan bahawa rakyat Malaysia kini lebih cakna dalam menjaga keselamatan akaun mereka daripada digodam. Hal ini secara langsung dapat menggurangkan jumlah mangsa godaman dan juga mengelakkan isu penyamaran menggunakan identiti anda.