Bermula di wilayah Wuhan, siapa sangka wabak COVID-19 telah menjadi pandemik dan terus menular ke beberapa negara yang lain. Kes yang serius ini walau bagaimanapun berjaya ditangani China dimana China kini bebas daripada wabak ini.

Bersempena dengan negara China yang bebas wabak COVID-19, rakyat mereka yang popular dengan minat untuk melancong ke negara luar dilaporkan tidak menunggu lama untuk ke luar negara dan bakal travel seawal April ini.

China Tourist Kuala Lumpur
Sumber: SCMP

Kenyataan ini turut disahkan oleh Bangkok Post dimana beberapa wilayah di China seperti di Zhejiang dan Jiangsu telah membenarkan rakyat mereka untuk travel semula.

Melihat kepada keghairahan pelancong China yang ke luar negara sebelum ini pastinya memberi keresahan buat negara-negara lain. Sekatan laluan perjalanan dari negara luar yang berisiko menyebar wabak COVID-19 untuk memasuki negara pastinya antara pilihan yang terbaik sehingga wabak ini tamat sepenuhnya.

Seakan situasi yang berlaku di Malaysia, wanita Australia nampaknya menerima nasib yang lebih teruk apabila telah dihalau keluar dari China kerana memilih untuk jogging sewaktu RMO.

Wanita Australia Ini Dihalau Keluar Dari China Kerana Jogging Sewaktu RMO

Amerika Syarikat Tuduh China Sembunyikan Fakta Mengenai COVID-19