Dalam satu perbicaraan mahkamah pada Isnin, 8 April, seorang wanita warga Malaysia berusia 37 tahun, Siti Shahrima Abd Rahim, didenda $2,500 kerana melakukan prosedur pergigian secara tidak sah ke atas pelanggan di Singapura.

Kes ini menunjukkan bahawa bahayanya jika mengambil khidmat pengamal tidak berlesen dan hanya memperoleh kemahiran daripada sumber yang tidak konvensional seperti YouTube.

Menurut laporan dari media tempatan CNA, Siti Shahrima Abd Rahim telah menawarkan khidmat sebagai doktor pergigian dalam talian dengan perkhidmatan daripada penyelenggaraan pendakap gigi hingga aplikasi venir pada platform seperti Carousell.

Jika pelanggan sudah bersetuju dengan khidmatnya, beliau akan masuk ke Singapura dengan pas lawatan jangka pendek, mengatur pertemuan dengan pelanggan di bilik hotel untuk melaksanakan prosedur tersebut.

Kegiatan terlarang itu terbongkar apabila salah seorang pelanggan Siti mengalami sakit di bahagian giginya selepas menjalani rawatan dengannya

Pelanggan tersebut terus  segera membuat laporan kepada Kementerian Kesihatan (KKM), mencetuskan siasatan terhadap aktiviti Siti.

Semasa prosiding mahkamah, difahamkan bahawa Siti telah mempelajari prosedur pergigian melalui tutorial YouTube semasa pandemik COVID-19.

Dia memanfaatkan pengetahuan barunya dengan menawarkan perkhidmatan pergigian dalam talian, menarik lebih 30 pelanggan.

Kaedah Siti jauh dari amalan pergigian konvensional. Dia menggunakan alat yang tidak sesuai, dengan kebanyakannya dibeli dalam talian.

Selain itu, dia menjalankan prosedur ini di tempat yang tidak sesuai, seperti bilik hotel, dan bukannya di klinik pergigian yang betul.

Akibat perbuatan Siti, seorang mangsa melaporkan kesakitan yang beliau alami selepas melakukan prosedur dengan Siti.

Laporan pakar pergigian juga menunjukkan adanya risiko disebabkan kekurangan alatan dan prosedur yang betul oleh Siti.

Siti mengaku bersalah atas pertuduhan di bawah Akta Pendaftaran Pergigian, dengan pertuduhan lain diambil kira oleh mahkamah.

Pendakwaraya menekankan bahawa kesalahan Siti adalah berat, menekankan potensi kecederaan yang lebih teruk kepada anak guamnya.

Walaupun meminta untuk membayar denda secara ansuran, dengan alasan masalah kewangan, Siti didenda $2,500 oleh hakim.