Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, Menteri Pengangkutan, hari ini menyatakan ‘congestion charge‘ atau ‘environmental fees‘ untuk kenderaan yang ingin memasuki Kuala Lumpur hanya akan dipertimbangkan selepas rangkaian pengangkutan awam yang komprehensif siap nanti.

Congestion charge – juga dikenali sebagai environmental fees – adalah trend untuk bandar raya mega. Contohnya, di London, ia dikenakan ke atas kenderaan yang memasuki bandar dengan pengecualian diberikan untuk kenderaan elektrik (EV).

“Bagaimanapun, pelaksanaan ini hanya akan dilakukan apabila rangkaian pengangkutan awam di bandar ini siap sepenuhnya selepas 2030 nanti,” kata Dr. Wee dalam parlimen hari ini.

Beliau berkata caj yang dikenakan ke atas kenderaan yang memasuki bandar raya bukan semata-mata untuk menangani kesesakan lalu lintas tetapi juga kelestarian alam sekitar. Tambahnya lagi, pihak Kementeriannya juga akan melihat beberapa perkara seperti penstrukturan semula bayaran letak kereta di bandar ini.

Soalan itu dibangkitkan oleh YB Fahmi Fadzil (PH-Lembah Pantai) selepas YB Hannah Yeoh ingin tahu status terkini pembangunan Laluan Lingkaran Transit Aliran Berkapasiti Tinggi 3 (MRT3), cadangan jajaran dan anggaran jangka masa lengkap yang diperlukan untuk setiap proses sehingga ia beroperasi.

Untuk maklum semua, keseluruhan jajaran bagi projek MRT3 dijangka beroperasi sepenuhnya pada 2030. Laluan ini dirancang untuk beroperasi secara berfasa, di mana fasa pertama akan dibuka seawal Disember 2028 tertakluk kepada proses pengambilan tanah.

Projek ini mempunyai laluan sepanjang 51 kilometer (km) dengan 39km terletak di ibu negara dan 12km di Selangor. Laluan lingkaran itu akan merentasi rangkaian rel sedia ada, termasuk laluan MRT1, MRT2, Transit Aliran Ringan (LRT), monorel dan KTM Komuter untuk membentuk 10 buah stesen pertukaran baharu supaya sistem rangkaian pengangkutan awam di Lembah Klang itu lebih menyeluruh, lapor Sinar Harian.

Baca lagi kisah pengangkutan awam Malaysia yang pernah kami kongsikan sebelum ini melalui pautan di bawah.

Pengguna KTM Dan LRT Kini Boleh ‘Skip’ KL Sentral Melalui Laluan Ini

Vandalisme MRT: Bagaimana Mahu Buang Minda Kelas Ketiga

Mahu Jimatkan Kos Pembinaan, Rekaan Stesen MRT Jinjang Terima Pelbagai Respon Netizen

Sumber