Mungkin ramai yang sedia maklum mengenai filem terkenal Hope dan cerita di sebalik  kejadian tersebut. Diadaptasi daripada kisah benar yang berlaku pada tahun 2008 di mana seorang perogol telah bertindak merogol serta menyeksa seorang kanak-kanak perempuan yang pada ketika itu berumur 8 tahun sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecacatan kekal.

Selepas 12 tahun menerima hukuman penjara, perogol tersebut Cho Doo-soon, 69 telah dibebaskan dan difahamkan akan kembali ke rumah beliau yang juga berdekatan dengan mangsa.

cho-doo-soon
Sumber: Channel News Asia

Difahamkan sewaktu pesalah tersebut dibebaskan, kakinya dilihat telah digari dengan gelang elektronik serta beliau ditemani pihak polis sehingga sampai ke rumahnya yang terletak di Ansan.

Selain itu, menurut laporan yang diterbitkan oleh Sinar Harian, walaupun lelaki tersebut telah dibebaskan, pihak berkuasa dikatakan telah bertindak meletakkan beberapa kamera keselamatan dan juga akan mengawal ketat lelaki tersebut di kediamannya.

Walaupun telah menerima hukuman, rata-rata rakyat Korea Selatan masih kecewa akan keputusan mahkamah kerana mengurangkan hukuman lelaki tersebut hanya kerana beliau di bawah pengaruh alkohol sewaktu kejadian.

Terdahulu, Cho telah disabitkan kesalahan kerana menculik dan merogol di sebuah bilik air di sebuah gereja di Ansan pada 2008. Serangannya itu disifatkan tidak berperikemanusiaan kerana telah mengakibatkan kecacatan kekal kepada mangsa.

Baca juga perkongsian kami yang terdahulu mengenai beberapa filem Korea yang diinspirasikan dari kisah benar yang perlu anda tonton pada pautan di bawah.

5 Filem Korea Diinspirasikan Daripada Kisah Benar Yang Perlu Anda Tonton

Kota Kinabalu ‘Dipetik’ Dalam Drama Korea Buat Netizen Terkejut Dan Bangga

Padah Langgar SOP COVID-19 Di Korea Utara, Pegawai Dihukum Mati Oleh Kim Jong Un

Sumber