Ditubuhkan pada tahun 1935 oleh almarhum Hj Omar bin Ali, butik Omar Ali berdiri sebagai mercu tanda tradisi yang dikuasi berdekad lama dalam bidang jahitan.

Dengan sejarah yang kaya yang berakar umbi dalam seni pembuatan pakaian, butik ini telah berkembang dari permulaannya yang sederhana untuk menjadi sebuah institusi terkenal yang sinonim dengan kualiti dan warisan.

Perjalanan Hj Omar dalam dunia jahitan bermula sebagai perantis kepada seorang tukang jahit Jepun yang pakar dalam gaun wanita.

Bagaimanapun, dengan bermulanya Perang Dunia Kedua dan pemergian ekspatriat Jepun, Hj Omar mengalihkan tumpuannya kepada pakaian tradisional Melayu, iaitu baju Melayu.

Dengan memanfaatkan kemahiran yang diberikan kepadanya, dia menubuhkan kedai pertamanya di kawasan Masjid India yang kini menjadi asas kepada jenama tempatan ini.

Menyedari keperluan untuk baju Melayu yang lebih seragam, Hj Omar mempelopori konsep pakaian “siap sedia”, menawarkan saiz set seperti Kecil, Sederhana dan Besar.

Satu peristiwa penting dalam perjalanan Omar Ali datang apabila beliau menjadi tukang jahit baju Melayu perdana menteri pertama Malaysia, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.

Inovasi dan idea yang dikongsi Tunku Abdul Rahman telah terlahirnya¬†baju Melayu 3 butang yang diubah suai dengan kolar gaya Mandarin membawa kepada penciptaan reka bentuk ikonik “Collar Tunku” yang kini sinonim dengan legasi butik Omar Ali.

Hari ini, jenama ini berdiri teguh dalam lapangan fesyen Malaysia, dengan cawangan merentasi Lembah Klang dan Putrajaya.

Di sebalik evolusi trend fesyen, butik ini kekal dengan warisannya, menawarkan gabungan ketukangan tradisional dan moden.

Melayani lelaki, wanita dan kanak-kanak, komitmen Omar Ali terhadap kualiti memastikan daya tarikannya yang berkekalan merentas generasi.

Untuk mengetahui lebih mendalam mengenai jenama Omar Ali, tonton episod penuh Di Sebalik Jenama: Generasi Jenama Baju Melayu Paling Lama Di Malaysia di YouTube Vocket.