Pakar vaksin Amerika Syarikat, Paul Allan Offit menyatakan bahawa kesan sampingan terhadap vaksin adalah perkara biasa. Dia meminta orang ramai untuk bertenang walaupun terdapat laporan dua pekerja kesihatan mengalami alahan setelah disuntik dengan vaksin Pfizer.

“Sudah tentu, vaksin boleh menyebabkan reaksi alahan yang teruk. Di Amerika Syarikat, kira-kira satu dari setiap 1.4 juta dos vaksin menyebabkan reaksi alergi,” katanya seperti dilaporkan oleh CNN.

Dia turut menasihat pihak berkuasa Britain untuk menyiasat punca yang menyebabkan alahan pada penerima vaksin terbabit. Tambahnya lagi, jangan biarkan laporan kesan sampingan vaksin menjadi bahan untuk menakut-nakutkan orang terhadap vaksin.

Di samping itu, Offit turut meminta untuk menyediakan pasukan kecemasan di setiap kemudahan kesihatan yang menyediakan vaksin COVID-19 untuk pesakit yang mempunyai sejarah alahan.

Sebelumnya, MHRA (Badan Pengawalseliaan Produk dan Ubat-ubatan Kesihatan) UK melarang vaksin Pfizer COVID-19 terhadap mereka yang mempunyai alahan. Mereka menyampaikan amaran ini setelah dua pekerja kesihatan yang mempunyai sejarah alergi mengalami gejala setelah disuntik vaksin.

MHRA mengesyorkan agar vaksin Pfizer/BioNtech’s dilakukan di tempat yang mempunyai kemudahan yang lengkap. “Kami sedang menyiasat sepenuhnya dua laporan yang dikemukakan,” kata seorang jurucakap MHRA.

Dalam fasa tiga ujian klinikal, menurut MHRA, vaksin Pfizer umumnya dapat diterima dengan baik tanpa masalah keselamatan yang serius dilaporkan oleh Jawatankuasa Pemantauan Data. Percubaan ini melibatkan lebih daripada 44 ribu peserta sehingga kini dengan lebih daripada 42 ribu daripadanya telah menerima vaksin kedua mereka.

Sementara itu, laporan Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) yang baru dikeluarkan mengatakan data dari percubaan vaksin Pfizer / BioNTech menunjukkan terdapat kemungkinan 0.63 peratus kesan sampingan dianggap sebagai reaksi alergi.

Terdahulu, pekerja yang menolak suntikan vaksin COVID-19 boleh dipecat. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Pekerja Tolak Suntik Vaksin COVID-19 Boleh Dipecat, Benarkah?

Mengapa Kehadiran Vaksin COVID-19 Buatkan Harga Emas Jatuh Mendadak