Berada di ruangan media sosial ada ketikanya boleh menjadi pengalaman yang kurang menyenangkan buat sesetengah orang terutamanya jika mereka mempunyai pendapat yang berbeza dengan umum (atau dengan seseorang individu) lain sahaja.

Bukan sahaja bakal menerima pandangan yang berbeza daripada mereka, namun ada ketikanya mereka yang mempunyai pandangan dan pendapat sendiri ini akan menerima kecaman atau lebih teruk lagi diserang oleh netizen atau dalam sesetengah kes akan diserang oleh cybertrooper.

Seperti yang berlaku kepada CEO sebuah syarikat ini, Sven Schneider yang mengumumkan salam perkenalannya dengan satu akaun Facebook dipercayai cybertrooper yang memberikan kata-kata makian terhadapnya.

https://twitter.com/SvenMY2010/status/1348072433509548032

Serangan berbentuk kata-kata makian itu difahamkan diterima beliau selepas memberikan komen di hantaran media sosial LinkedIn menteri kewangan Malaysia baru-baru ini.

Cybertrooper dalam Bahasa Malaysia adalah lasykar siber dan merujuk kepada inidividu atau kumpulan yang bekerja untuk memberikan pendapat mereka di media sosial untuk menerangkan dan juga mempertahankan sesuatu isu.

CEO berkenaan sebelum ini menjadi perhatian di media sosial selepas memberikan komen berkait pelaburan dalam negara Malaysia selepas Menteri Kewangan Tengku Zafrul membuat satu hantaran mengenai pencapaian dan keyakinan pelabur untuk melabur di negara ini.

komen2
Komen yang diberikan beliau di hantaran LinkedIn berkenaan.

Gara-gara komen yang diberikannya di hantaran berkenaan, beliau difahamkan menerima kata-kata seperti ‘celaka punya kafir’ di hantaran berbeza di Facebook.

Menyedari dia mula diserang ‘cybertrooper’ berkenaan, beliau kemudiannya berkongsikan perkara tersebut ke Twitter.

Menerusi balasan (replies) yang dibuat di akaun Twitter-nya, sebahagian besar netizen dilihat memberikan kata-kata semangan buatnya dan menjelaskan perkara berkenaan adalah sesuatu yang biasa di negara ini jika anda mempunyai perbezaan pendapat.

“Selamat datang ke Malaysia, Sven. Tempat kelahiran asal cybertroopers,” seloroh seorang netizen.

“Jika anda mempunyai cybertrooper yang mencari anda, mungkin anda sedang melakukan perkara yang betul,” tambah seorang
lagi netizen.

Baca juga perkongsian kami sebelum ini mengenai perkembangan semasa di media sosial melalui pautan di bawah.

Gurauan Terakhir Kawan, Netizen Indonesia Kongsi Mesej Dengan Mangsa Tragedi Sriwijaya Air

Padat Dengan Pesakit COVID-19, Netizen Bimbang Lihat Keadaan Pusat Kuarantin MAEPS Serdang

Penunggang Motosikal ‘Ditumbuk’ Polis Trafik Dilaporkan Miliki 58 Saman Lampau