Kebanyakan ahli-ahli sejarah dari barat lebih memandang dan menggagungkan kisah sejarah orang-orang yang seperti Napoleon Bonaparte, Julius Caesar, dan juga Genghis Khan. Namun, anda juga perlu mengetahui bahawasanya didalam sejarah dunia juga turut merakamkan kehebatan-kehebatan Jeneral Perang Islam yang berbakat besar dalam mengatur stratergi peperangan secara bijaksana.

Disini terdapat 3 tokoh Jeneral Perang Islam. Mereka adalah antara tokoh yang paling besar memberi sumbangan kepada penyebaran Islam ke seluruh dunia.

1. Khalid ibn AI-Waleed “Pedang Allah”

khalid bin waleed

Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wa sallam (Selawat dan salam selawat keatas baginda kekasih Allah) bersabda:

“Orang-orang yang lebih baik daripada kalangan anda pada zaman Jahiliyah adalah orang-orang yang lebih baik daripada anda dalam Islam apabila mereka memahami (agama itu).”

Kata-kata bijaksana dari Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wa sallam (Selawat dan salam selawat keatas baginda kekasih Allah) telah terbukti yang terbaik dalam hal yang berkaitan dengan Khalid bin AI-Waleed. Kerana, ia adalah Khalid bin AI-Waleed yang berjaya menyebabkan kekalahan tentera Islam di Uhud sebelum beliau memeluk agama Islam.

Selepas pengislaman beliau, Khalid bin AI-Waleed adalah jaguh kemenangan dalam pelbagai siri pertempuran yang memihak kepada Islam, seperti peperangan menentang Musailamah Si Penyamar dan peperangan Yarmauk terhadap tentera Empayar Rom di Syria.

Beliau adalah seorang ahli strategi tentera yang sangat pakar sehingga mampu mengubah dari ambang kekalahan kepada kemenangan.

Pertempuran pertama di mana Khalid memenangi peperangan bagi umat Islam adalah pertempuran pertama umat Islam dengan tentera Byzantine yang dikenali sebagai Pertempuran Mu’tah di sempadan utara Semenanjung Arab.

Beliau sangat ditakuti musuh sewaktu di medan perang serta diberi julukan sebagai Saifullah Al-Maslul (pedang Allah yang terhunus). Dia adalah salah satu dari panglima-panglima perang terhebat yang tidak pernah dikalahkan sepanjang kariernya.

2. Salahuddin Al-Ayyubi (Saladin)

saladin the great

Salahuddin Ayyubi, yang lebih dikenali di Barat sebagai Saladin, adalah seorang pemimpin Islam yang berani dan cemerlang pada abad ke-12. asas yang kukuh beliau dalam agama dan nilai-nilai utamanya, yang membawa kepada komitmen beliau kepada perjuangan Islam, membolehkan beliau untuk mencapai perkara-perkara yang besar.

Empayarnya dikenali sebagai Ayyubid yang menyatukan Mesir dan Syria di bawah pemerintahanya. Perkara yang paling penting adalah beliau memainkan peranan penting dalam mengubah arus terhadap tentera Salib dengan berjaya menuntut kembali Jerusalem dan namanya juga turut tercatat didalam sejarah Islam dan sejarah barat.

Salahuddin dilahirkan di 1137 Masihi di Tikrit, Iraq, dan mempelajari al-Quran dan theologi bersama-sama dengan subjek astronomi, matematik, dan undang-undang. Beliau menyertai tentera sebagai seorang lelaki muda dan dilatih oleh bapa saudaranya sendiri iaitu Asad-al-Din Shirkoh, seorang komander Empayar Zengid. prestasi mengagumkan Salahuddin dalam pertempuran awal membolehkan beliau untuk memikul tanggungjawab utama semasa kempen ketenteraan.

Beliau bermula sebagai seorang tentera kepada Raja Mesir dan Syria. Hasil pengalaman daripada kedua-dua taktik negara tersebut menyebabkan beliau menjadi semakin bijak dalam mengatur strategi peperangan. Beliau memegang jawatan penting di Mesir, membolehkan beliau menyatukan kuasa dan menggulingkan kerajaan Fatimiyah.

Syria, pada masa itu, diperintah oleh Zengids; apabila pemerintah Zengid yang tidak disangka-sangka meninggal dunia, Takhta yang ditinggalkan kepada penggantinya yang masih di bawah umur, akhirnya membuka jalan kepada Salahuddin untuk menawan Syria.

Semasa pemerintahannya, Salahuddin membina banyak sekolah, hospital dan institusi dalam usaha beliau untuk pencapaian intelektual dan sivik. Beliau juga bertekad untuk membawa keadilan, keamanan, dan kemakmuran kepada mereka yang berada dalam kekuasaannya.

Walaupun kita jangka Saladin untuk membenci antara bangsa-bangsa Salib, beliau menjadi salah seorang tokoh Islam paling dihormati di dunia Islam zaman pertengahan kerana kemurahan hati beliau dipaparkan terhadap orang-orang Kristian walaupun kekejaman terhadap umat Islam oleh tangan-tangan tentera Salib.

Apabila orang-orang Kristian telah menawan Jerusalem semasa Perang Salib yang pertama, mereka melakukan kekejaman dan pembunuhan, mewujudkan pertumpahan darah di mana penduduk Islam adalah sasaran yang paling utama.

Apabila Saladin menawan semula Jerusalem, orang-orang Kristian menunggu serangan yang sama bakal mereka terima. Walau bagaimanapun, Salahuddin bukan sahaja membiarkan orang-orang Kristian tetapi melayan mereka dengan penuh hormat sekali.

Disamping itu juga, beliau membolehkan mereka yang ingin meninggalkan Jerusalem dalam keadaan aman, dan bagi mereka yang ingin terus tinggal di Jerusalem, mereka akan terus hidup dalam suasana yang harmoni. Sesungguhnya beliau adalah contoh dalam sejarah peradaban manusia yang mempunyai iman yang tinggi, bertoleransi, progresif dan inklusif yang begitu kuat didalam hatinya.

Dengan menerapkan sistem pemerintahan yang berhemah dan turut menitikberatkan keamanan adalah suatu perkara yang harus dicontohi oleh semua pemimpin dunia masa kini, Salahuddin telah menegakkan syariat Islam seperti kebebasan beragama dan perlindungan terhadap orang bukan Islam.

3. Muhammad Al-Fatih (Mehmed II)

Muhammed Al Fatih

Nabi Muhammad ﷺ telah berjanji kepada pengikutnya di Gurun Arab bahawa mereka pada suatu hari nanti akan menakluk bandar yang paling hebat dan terkuat iaitu Constantinople. Berabad-abad lamanya, ia seolah-olah kelihatan seperti tugas yang mustahil untuk tercapai.

Ternyata janji Rasulullah itu terbukti selepas 800 tahun kemudian di tangan Sultan Muhammad Al-Fateh dari Empayar Uthmaniyyah. Dengan jatuhnya Constantinople maka jatuhlah seluruh wilayah kekuasaan Rom Timur ke tangan Islam.

Sultan Muhammad Al-Fateh, juga dikenali sebagai “Mehmed Sang Penakluk ” adalah salah seorang Sultan yang terkenal dengan kebijaksanaanya dalam menerajui Empayar Uthmaniyyah. Selepas kemangkatan Sultan Murad II, Takhta diturunkan kepada Mehmed II untuk menyambung pememerintahan Empayar Uthmaniyyah dari 1451 ke 1481.

Mehmet II adalah seorang negarawan genius dan juga pemimpin tentera yang hebat. Baginada juga berminat dalam sastera, seni lukis dan seni bina monumental. Beliau telah dididik oleh ulama terkenal Aksemseddin dan menurut ahli sejarah Uthmaniyyah, baginda mampu berbicara dalam tujuh bahasa dengan lancar.

Kejayaannya dalam penaklukkan Constantinople menyebabkan banyak kawan dan lawan kagum dengan kepimpinannya serta taktik dan; strategi peperangannya yang dikatakan mendahului pada zamannya dan juga kaedah pemilihan tenteranya.