Rakyat Malaysia dilihat telah mengamalkan gaya hidup sihat dan berjaya menurunkan berat badan semasa tempoh kawalan pergerakan disebabkan COVID-19.

Dalam kajian yang dikeluarkan oleh Ipsos mengenai diet dan kesihatan, ia menunjukkan bahawa rakyat Malaysia lebih kerap bersenam dan mengawal pengambilan gula secara umum.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Screenshot 2021-02-25 at 11.17.16 AM

Lars Erik Lie, Pengurus Kanan Hal Ehwal Awam Ipsos berkata bahawa walaupun sebahagian negara mempunyai isu dengan kenaikan berat badan, namun di Malaysia perkara sebaliknya yang berlaku apabila ramai orang yang sudah berusaha untuk menurunkan berat badan.

Dia menambah bahawa antara langkah positif yang diambil rakyat Malaysia untuk menguruskan badan adalah dengan mengurangkan pengambilan gula sebagai bahan makanan atau minuman yang utama.

Screenshot 2021-02-25 at 11.17.37 AM

Hasil kajian ini menunjukkan bahawa 36 peratus rakyat Malaysia mengatakan mereka telah berjaya menurunkan berat badan, sementara 19 persen telah menambah berat badan dengan rata-rata 4.8 kg.

Dari sudut global, hanya 20 peratus responden di seluruh dunia yang mengalami penurunan berat badan sementara 31 peratus telah menambah berat badan sebanyak 6.1kg secara purata.

Screenshot 2021-02-25 at 11.17.02 AM

Bagaimanapun, Ipsos mengatakan bahawa rakyat Malaysia masih belum bersedia untuk mengurangkan pengambilan karbohidrat berbanding dengan negara lain. 64 persen rakyat Malaysia sedang berusaha mengurangkan minuman bergula, diet (63 persen), dan olahraga lebih banyak (61 persen).

Untuk rekod, kajian ini bertentangan dengan World Population Review 2019 yang mengatakan bahawa Malaysia mempunyai tahap obesiti tertinggi di kalangan orang dewasa di Asia Tenggara pada 15.6 persen, diikuti oleh Brunei (14.1 persen), Thailand (10.0 persen) dan Indonesia (6.9 persen ).

Kajian mendapati Malaysia negara ke-7 paling banyak membawang mengenai K-Pop. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Kajian Mendapati Malaysia Negara Ke-7 Paling Banyak ‘Membawang’ Mengenai K-Pop

Kajian Menunjukkan Malaysia Antara Negara Yang Mempunyai Pelan Netflix Termurah Di Dunia

Bukan Terdesak, Kajian Buktikan Ramai Golongan T20 Guna Wang i-Sinar Untuk Pelaburan Dan Emas