Kenyataan terbaru Bank Negara dan Persatuan Bank Malaysia mengatakan yang hire purchase & fixed rate loan akan dikenakan interest sepanjang tempoh moratorium jika kita pilih untuk ambil moratorium tersebut.

Bermaksud yang terlibat adalah loan kereta dan juga personal loan. Hutang rumah tak ada apa-apa perubahan. Adakah akan ada perbezaan antara yang dahulu dengan sekarang?

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Dalam kenyataan sebelum ini, moratorium untuk loan kereta dan personal loan tidak akan ada apa-apa bayaran tambahan. Cuma panjangkan tempoh bayaran pinjaman selama 6 bulan. Umpama dapat loan holiday selama 6 bulan.

Kini interest akan dikenakan untuk tempoh 6 bulan cuti bayar berkenaan. Jadi berapa jumlah extra yang kita kena bayar kalau ambil moratorium?

Boleh guna formula ini untuk kira lebihan interest yang perlu dibayar,

Extra Interest = (Jumlah bayaran bulanan x 6 bulan) x interest rate x (baki tempoh pinjaman dalam tahun + 0.5)

Contoh untuk pinjaman kereta,

Bayaran bulanan = RM1,000
Interest rate = 3%
Baki tempoh pinjaman = 5 tahun

Extra interest = RM1,000 x 6 bulan x 3% x (5 + 0.5) = RM990

Lebihan interest sebanyak RM990 ini perlu dibayar sama ada;

1. Terus bayar lump sum instalment tertangguh 6 bulan itu sebaik sahaja habis tempoh moratorium 6 bulan (October 2020). Tidak perlu bayar lebih instalment seterusnya dan tempoh pinjaman masih sama.

2. Bayar jumlah instalment seperti biasa bermula October 2020, tapi tempoh bayaran akan dipanjangkan untuk tampung lebihan interest.

3. Bayar dengan jumlah installment yang lebih tinggi setiap bulan bermula October 2020, tetapi tempoh pinjaman akan kekal sama.

Boleh rujuk dengan bank masing-masing untuk kaedah bayaran yang lebih tepat.

Sebelum ini memang “no brainer” punya pilihan untuk kita ambil moratorium untuk pinjaman kereta & pinjaman peribadi sebab tidak ada kena bayaran tambahan.

Memandangkan sekarang dah kena charge, adakah masih sesuai untuk kita ambil?

http___com.ft.imagepublish.upp-prod-us.s3.amazonaws (1).v1
SUMBER: FINANCIAL TIMES

Kalau tanya saya personally, saya memang akan tetap ambil juga moratorium ini. Pun masih atas sebab yang sama seperti apa yang saya kongsikan sebelum ini.

1. Kita perlukan tunai sebanyak mungkin sepanjang tempoh krisis ini.

2. Ada syarikat besar yang tersenarai dalam Bursa pun sudah mula potong gaji pekerja sebanyak 4%. Keadaan ekonomi masih belum pulih sepenuhnya.

3. Lebihan tunai itu boleh kita guna untuk hapuskan hutang jahat seperti kad kredit.

4. Jumlah faedah lebihan yang dikenakan masih lagi munasabah. Kita hanya perlu bayar RM990 untuk dapat lebihan tunai RM6,000 selepas 6 bulan (guna contoh di atas).

5. RM6,000 itu saya boleh gandakan sebanyak paling kurang 10% sebulan di pasaran saham. Lepas 7 bulan dah boleh berkembang 100% menjadi RM12,000.

Terpulang kepada pilihan masing-masing untuk ambil atau tidak. Ada orang malas nak pening-pening, dia bayar sahaja macam biasa. Yang ada skill untuk melabur, memang dia akan ambil lebihan tunai tersebut.

Semoga pencerahan di atas mampu membantu anda membuat keputusan.

Berikut adalah update mengejut Bank Negara Malaysia (BNM) berkenaan penangguhan bayaran pinjaman selama 6 bulan yang dibuat lewat petang semalam. Baca lagi pada pautan di bawah.

Peminjam Sewa Beli Dan Pembiayaan Islam Berkadar Tetap Bakal Dikenakan Faedah Sepanjang Moratorium

Maybank Perkenal Platform Penghantaran Makanan Bantu Peniaga Terjejas PKP

Grab Bekerjasama Dengan Kerajaan Negeri Selangor Untuk Bangunkan Perkhidmatan E-Bazar Ramadan