Malaysia berada di kedudukan ke-39 daripada 113 negara dalam Chandler Good Government Index (CGGI) 2024, seperti yang dikeluarkan oleh Institut Tadbir Urus Chandler (CGGI).

Ini menandakan penurunan lima anak tangga daripada tahun sebelumnya, mencerminkan cabaran dalam pelbagai aspek tadbir urus walaupun terdapat beberapa bidang kekuatan.

CGGI menilai negara berdasarkan prestasi mereka merentas tujuh tonggak utama: kepimpinan, undang-undang dan dasar yang teguh, institusi yang kukuh, pengawasan kewangan, pasaran yang menarik, pengaruh & reputasi global, dan membantu orang ramai bangkit.

Walaupun penurunan dalam kedudukan, Malaysia menunjukkan prestasi yang sangat baik dalam bidang tertentu, memperoleh kedudukan ke-21 di peringkat global untuk tadbir urus kewangan dan ke-31 untuk daya tarikan pasaran.

Kekuatan ini menekankan potensi negara untuk menarik pelaburan asing dan memastikan kestabilan kewangan.

Sebaliknya, Singapura mengekalkan kedudukan teratasnya untuk tahun kedua berturut-turut, mengatasi prestasi ekonomi negara maju lain seperti Denmark, Finland, Switzerland dan Norway.

Kejayaan Singapura disumbangkan oleh skor tinggi dalam kepimpinan dan pandangan jauh (0.86), institusi yang kukuh (0.82), dan pasaran yang menarik (0.95).

Walau bagaimanapun, skor untuk pengurusan kewangan menurun sedikit, meletakkannya di tempat kedua secara global dengan skor 0.92.

Chandler Good Government Index ialah barometer penting untuk menilai kualiti tadbir urus di seluruh dunia, mempengaruhi persepsi terhadap kecekapan pentadbiran sesebuah negara dan keupayaannya untuk memupuk pertumbuhan ekonomi dan pembangunan sosial.