Beberapa media antarabangsa lain melaporkan bahawa ketua kanan Iran, Qassim Soleimani terbunuh dalam serangan drone di luar Lapangan Terbang Antarabangsa Baghdad di Iraq, awal pagi Jumaat, 3 Januari.

Soleimani adalah komander Pasukan Quds, sebuah unit elit dalam Kor Pengawal Revolusi Iran, cabang angkatan tentera Iran.

Soleimani dilaporkan terlibat dalam kegiatan ketenteraan Iran di Syria, di mana beliau menjadi penasihat pasukan kepada Presiden Bashar al-Assad dan juga di Iraq, menyokong militia Shia yang memerangi Negara Islam (ISIS), menurut BBC.

5e0eaf2d855cc2328772b4f3
Business Insider

Soleimani juga dilihat mempunyai hubungan rapat dengan Pemimpin Tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei, dan dipuji sebagai pemimpin masa depan negara berpotensi, menurut NYT.

Pada April 2019, Setiausaha Negara A.S. Mike Pompeo mengumumkan bahawa Amerika telah menetapkan Pengawal Revolusi, termasuk Pasukan Quds, sebagai organisasi pengganas.

Menurut New York Times, kematian Soleimani disahkan oleh media rasmi Iran.

Sejurus selepas serangan, White House mengambil sikap berdiam diri, tetapi ABC News memetik kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Pentagon mengesahkan bahawa Amerika Syarikat bertanggungjawab atas serangan itu.

“Atas arahan Presiden, tentera A.S. telah mengambil tindakan pertahanan yang tegas untuk melindungi pegawai A.S. di luar negeri dengan membunuh Qasem Soleimani, ketua Pasukan Pengawal Revolusi Iran, Quds Force, sebuah Organisasi Pengganas Asing yang ditunjuk A.S.

Republican presidential candidate Trump gestures and declares “You’re fired!” at a rally in Manchester
The Atlantic

“Soleimani secara aktif mengembangkan rancangan untuk menyerang diplomat Amerika dan anggota perkhidmatan di Iraq dan seluruh rantau. Soleimani dan Pasukan Qudsnya bertanggungjawab atas kematian ratusan anggota Amerika.” Kata kenyataan terbabit.

Amerika menuduh Soleimani bertanggungjawab atas kematian anggota pasukan Amerika semasa Perang Iraq.

Berikut adalah cerita lain mengenai Amerika Syarikat. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Donald Trump Gelarkan Beliau Hero Selamatkan Hong Kong Daripada Dimusnah

Donald Trump Mahu CEO Apple Kembalikan ‘Home Button’ Pada iPhone

Donald Trump Umum Huawei Dibenarkan Berdagang Di Amerika Syarikat Semula