Baru-baru ini tular satu klip video mempromosikan sebuah kedai  menjual nasi kandar yang dihidangkan bersama lauk babi.

Rakaman klip video itu mengundang rasa kesal Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA).

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Presidennya, Datuk Jawahar Ali Taib Khan berkata, tindakan itu dianggap bentuk penghinaan kepada industri nasi kandar di Malaysia yang diketahui dipelopori pengusaha restoran Muslim sejak puluhan tahun lalu.

Tambah beliau, video itu juga boleh menimbulkan kekeliruan orang ramai terutama pelanggan dan penggemar nasi kandar.

“PRESMA beranggapan ia akan menimbulkan kekeliruan kepada pelanggan serta penggemar nasi kandar di negara ini sekaligus memberikan gambaran negatif kepada menu kesukaan ramai ini.

“Justeru, PRESMA ingin menegaskan, hidangan nasi kandar di semua premis milik ahli PRESMA di seluruh negara dijamin halal dan bebas daripada bahan dilarang di dalam Islam,” petik kenyataannya menerusi Harian Metro.

Dalam masa sama, PRESMA menasihatkan kepada semua pencipta kandungan supaya lebih sensitif dengan hasil kreatif yang dihasilkan.

“Kepada mana-mana pencipta kandungan perlu lebih sensitif dan perlu mengambil kira soal makanan yang selama ini dikaitkan dengan orang Islam,” katanya.

Difahamkan video mempromosikan nasi kandar berlauk babi itu telah mendapat lebih 200,000 tontonan dan lebih 5,000 tanda suka.

Warganet turut berkongsi pesanan kepada orang ramai untuk sentiasa berhati-hati dan lebih berwaspada.