Setiap hari pasti ada sahaja individu yang cuba bereksperimen atau melakukan perkara yang aneh. Pada kali ini, giliran Simon Weckert pula membuktikan eksperimen beliau menggunakan 99 telefon pintar.

Umum tahu, traffic jam atau kesesakan lalu lintas Google Maps diukur melalui kelajuan kenderaan yang bergerak di sesebuah kawasan.

Google-Maps-Hack-Simon-Weckert-1200×675

Bagi menghasilkannya, Simon Weckert telah memilih untuk mengaktifkan Google Maps pada 99 telefon pintar beliau serta membawanya sambil berjalan dengan menggunakan sebuah kereta sorong.

Eksperimen yang dibuat turut membuatkan sesetengah pengguna skeptikal mengenai cara Google Maps mengesan kesasakan lalu lintas walau bagaimanapun pekerja dari Google telah mengesahkannya kesahihannya.

https://twitter.com/torreyh/status/1224032739713634305?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1224032739713634305&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.androidauthority.com%2Fgoogle-maps-hack-1079604%2F

Meskipun dianggap sekadar eksperimen, terdapat pengguna yang teruja dengan kemahiran beliau dalam ‘menipu’ sistem. Walau bagaimanapun, tidak kurang juga individu yang kurang gemar dengan pendekatan yang dibuat khususnya mereka yang benar-benar terkejut dengan kesesakan jalan raya di tempat mereka.

Eksperimen beliau yang dilakukan baru-baru ini kini telah tular dan sampai telah sampai ke pihak Google sekaligus mengundang jawapan balas daripada Google.

Berdasarkan laporan yang dikongsikan 9to5Google, difahamkan syarikat ini kagum dengan usaha lelaki ini bagi membuktikan masih terdapat ruang yang perlu diberi perhatian oleh Google Maps sekaligus membuatkan syarikat ini untuk bekerja lebih keras dalam menawarkan pengalaman Google Maps yang lebih tepat buat para pengguna.

Anda boleh tonton video di bawah untuk mengetahui lebih lanjut bagaimana lelaki ini berjaya ‘menipu’ sistem Google Maps. Setakat video ini dimuat naik pada 1 Februari, video ini sudah mencapai 1.4 juta tontonan setakat artikel ditulis.

Fungsi baru Google Maps membolehkan pengguna lapor perangkap kelajuan jalan, penutupan jalan serta orang cacat penglihatan tiba ke destinasi dengan lebih mudah.

Fungsi Baru Google Maps Membolehkan Pengguna Lapor Perangkap Kelajuan Dan Penutupan Jalan

Google Maps Bantu Orang Cacat Penglihatan Tiba Ke Destinasi Dengan Lebih Mudah