Persatuan Bolasepak Perak (PAFA) mengambil inisiatif dalam mencungkil bakat baharu bola sepak di negeri tersebut apabila menganjurkan Liga Perak Sejahtera bagi merebut Piala Menteri Besar 2024/25.

Kejohanan ini melibatkan empat zon dan telah memulakan saingannya pada 3 Januari lalu dan perlawanan akhir dijadualkan berlangsung pada 23 Februari nanti di Stadium Mini Bunga Raya, Lenggong.

Pertandingan yang julung kali diadakan sejak penggantungan keahlian PAFA ditarik balik pada 10 Februari 2024 itu menampilkan 14 pasukan terdiri daripada ahli gabungan persatuan tersebut.

Ia melibatkan Kerian, Larut Matang & Selama dan Persatuan Bolasepak Melayu Perak di zon 1 manakala Pengkalan Hulu, Lenggong dan Gerik berada dalam zon 2.

Zon 3 pula menyaksikan persaingan antara Batang Padang, Ipoh, Kampar dan Muallim sementara zon 4 dibarisi Bagan Datuk, Hilir Perak, Kg. Gajah dan Manjung.

Selain kelibat bakat baharu ingin diketengahkan, bekas-bekas pemain yang pernah beraksi bersama Perak dalam kancah Liga Super seperti Fazrul Hazli Mohd Kadri, Noor Hazrul Mustafa, Fikri Sudin dan Syazani Mat Puat juga turut menambah kehangatan saingan ini.

Kerian, Larut Matang & Selama, Gerik dan Pengkalan Hulu sudah mengesahkan tempat ke peringkat suku akhir manakala persaingan zon 3 pula akan dimuktamadkan malam esok di Stadium Mini dan UiTM Tapah.

Zon 4 pula akan diadakan di Kompleks Sukan Bagan Datuk pada 14 hingga 16 Februari nanti.

Juara Piala Menteri Besar Perak 2024/25 bakal membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM10,000 berserta piala pusingan dan medal manakala naib juara membawa pulang RM7,000.