Pada tahun 2018 lalu, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Capital A Bhd, Tan Sri Tony Fernandes telah mengumumkan perletakan jawatan beliau sebagai pengurus kelab tersebut, selepas 8 tahun memegang jawatan tersebut.

Terbaharu, Capital A mengeluarkan kenyataan rasmi bahawa Tony mengurangkan pegangan sahamnya dalam QPR Holdings Ltd, syarikat induk Queens Park Rangers Football Club (QPR), dan tidak lagi memegang mana-mana saham di dalamnya.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Beliau berkata berpisah daripada QPR adalah satu keputusan sukar, namun ia dibuat dengan keazaman yang jelas bahawa masa dan kepakarannya diperlukan di tempat lain.

“Kini dengan AirAsia kembali beroperasi penuh dan berkembang sekali lagi, saya mengharapkan kepada Allstars (kakitangan syarikat penerbangan itu) dan pemegang saham kami untuk memberikan 100 peratus fokus saya untuk membina semula perniagaan syarikat penerbangan dan mengembangkan syarikat-syarikat digital untuk memberikan nilai yang besar kepada penduduk ASEAN, di mana terdapat permintaan kukuh bagi produk serta perkhidmatan kos rendah, bernilai tinggi,” katanya.

Sementara itu, dalam kenyataan rasmi melalui kelab bola sepak tersebut, Tony menyatakan penglibatan beliau dengan QPR merupakan satu tempoh yang luar biasa dalam tempoh yang tinggi dan rendah.

“Di luar keluarga, saya telah mengalami beberapa detik paling menyeronokkan dalam hidup saya terima kasih kepada QPR. Di atas padang, terdapat kemenangan istimewa dan merupakan satu penghormatan untuk berada di sana dan melihat kami memenangi promosi ke Liga Perdana di Stadium Wembley.

“Di luar padang, reputasi QPR sebagai kelab komuniti sejati adalah sesuatu yang saya banggakan. Saya seorang yang bersemangat dan ini bermakna masa-masa yang baik amat bermakna tetapi, begitu juga, masa-masa sukar juga menyakitkan.

“Keputusan untuk berundur ini dibuat dengan hati yang berat. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada penyokong yang telah saya alami dekad terakhir pengembaraan bersama.

“Saya akan terus melihat keputusan QPR dan berharap lembaga pengarah hanya berjaya untuk masa depan,” jelas Tony yang memperoleh kelab itu dengan Ruben Gnanalingam dan Kamarudin Meranun pada 2011