Sejak permainan konsol generasi terbaharu, Sony PlayStation 5 (PS5) mula dibuka tempahan beberapa bulan yang lalu, rata-rata rakyat Malaysia tidak melepaskan peluang untuk memilikinya.

Tetapi berbeza pula dengan seorang pemuda ini apabila beliau berhajat ingin menjual kembali konsol tersebut dengan harga yang lebih mahal berbanding harga rasmi Sony PS5 bagi pasaran Malaysia.

Untuk konteks, anggaran harga untuk sebuah PlayStation 5 di Malaysia adalah sekitar RM1,900 untuk versi digital dan sekitar RM2,300 untuk versi biasa. Manakala, untuk controller tambahan pula ia dijual dengan harga sekitar RM349.

Reason nak jual sebab nak pakai duit buat bayar deposit rumah, harga dipinta RM6***.**. Kalau berminat boleh mesej saya.

“Beli 12 Disember hari itu, main baru berapa kali tak puas lagi tapi apakan daya, deposit rumah punya pasal terpaksa jual,” luah beliau melalui perkongsian.

https://twitter.com/bartbhrdn/status/1345987351210729472?s=21

‘Bersalut emas ke?’

Namun, perkongsian tersebut mendapat kecaman netizen apabila mereka melihat harga ditawarkan pemuda tersebut melebihi dari harga asal.

“Yang jual PS5 smpai 6K tu ada episod tanah kubur khas tak untuk dia,” luah seorang netizen.

“PS5 paling mahal RM3k tak silap. Beli mesti dapat game percuma iaitu 3 game tu.

“Tetiba harga dua kali ganda. Takkan controller RM3k pula sebab baru tak pernah buka,” jelas seorang netizen di ruangan komen.

“PS5 dia bersalut emas ke apa ni? Belum bukak dari kotak tapi main baru berapa kali tak puas? Macam mana tu?,” komen netizen.

Difahamkan, beliau sertakan sekali satu controller yang masih belum digunakan serta tiga permainan PS5 jika ada sesiapa yang berminat.

Baca juga perkongsian kami yang terdahulu mengenai seorang lelaki yang mendapat RM91 dengan menjual kotak PS5 yang dikutip dari kotak sampah. Klik pada pautan di bawah.

Sekadar Kutip Dari Tong Sampah, Kotak PS5 Ini Berjaya Dijual Dengan Harga RM91

Kantoi Beli ‘Air Purifier’ Palsu, Isteri Minta Suami Jual Konsol PS5 Semula

Terima Tiga Minggu Lebih Awal, TMJ Muncul Individu Pertama Di Malaysia Memiliki PS5

Sumber