Seorang pengguna TikTok dari Amerika Syarikat, @zakattackcalii, yang berpeluang menjelajah tujuh negara Asia dalam masa lima bulan, telah berkongsi pandangannya tentang perjalanan tersebut dan menyusun negara kegemarannya.

Malaysia berada di tempat keempat, manakala Singapura berada di tempat terakhir dalam senarai tersebut.

Baca Juga:

Menurut Zak, tiada banyak pengalaman yang dapat diperolehnya di Singapura.

Beliau menyatakan bahawa dia hanya dapat berjalan-jalan dan melawat beberapa tempat, tetapi tidak banyak pendedahan budaya yang dirasainya.

Zak menyatakan, “Tak banyak benda di Singapura, sangat sedikit budaya.”

Meskipun begitu, Zak menyebut bahawa penduduk di Singapura adalah ramah.

Namun, pengalaman buruknya dengan seorang pekerja di Marina Bay Sands tidak dapat dilupakan.

“Mereka sangat biadap. Pelayan-pelayan tidak mesra langsung, dan saya seorang yang suka pergi ke negara yang banyak budaya,” jelas Zak.

Zak mencadangkan para pengembara di seluruh dunia untuk mempertimbangkan Malaysia dan menyebut negara ini sebagai “underrated” (dipandang rendah).

Beliau menyatakan bahawa Kuala Lumpur sangat mudah untuk dilawati dengan berjalan kaki dan sepuluh kali lebih baik berbanding Singapura.

“Saya akan kata bandar ini lebih tersusun daripada Thailand, tetapi saya suka bagaimana Thailand yang agak kacau-bilau,” kata Zak.

Zak juga memuji makanan di Malaysia dan menyatakan bahawa makanan dan rakyat Malaysia sangat baik, kecuali satu insiden dengan seorang penipu yang dianggapnya bukan masalah besar.

“Orang-orang di sini baik. Saya tidak mempunyai masalah dengan sesiapa kecuali dengan seorang penipu, tetapi itu biasanya berlaku di mana-mana.”

Pengalaman Zak di Malaysia menunjukkan bahawa negara ini mempunyai banyak untuk ditawarkan kepada para pengembara, dari bandar yang tersusun hingga ke makanan yang lazat.

Walaupun Singapura mungkin kurang dari segi budaya menurut pandangan Zak, Malaysia muncul sebagai destinasi yang wajib dikunjungi bagi mereka yang mencari pengalaman budaya dan gastronomi yang kaya.