Dalam landskap dinamik Asia Tenggara, di mana pertumbuhan dan pembangunan ekonomi terus membentuk tenaga kerja di rantau ini, perbincangan mengenai tawaran gaji dan mata pencarian kekal menjadi tajuk utama dalam perbincangan masyarakat.

Pendedahan terbaharu daripada Time Champ, perisian masa dan produktiviti berasaskan awan, menjelaskan gaji bulanan merentasi pelbagai negara di Asia Tenggara.

Baca Juga:

Menurut data yang disediakan oleh Time Champ dan dilaporkan oleh Tempo, Malaysia muncul sebagai yang keempat tertinggi dari segi purata gaji bulanan dalam kalangan negara Asia Tenggara.

Kedudukan Malaysia, ketinggalan di belakang Singapura, Thailand dan Brunei.

Singapura mendahului senarai dengan purata gaji bulanan yang tinggi sebanyak SGD8,480 (kira-kira RM29,714) mengatasi purata global.

Ekonomi teguh negara jiran dan kedudukan strategik sebagai hab kewangan global menyumbang kepada potensi pendapatannya yang luar biasa.

Thailand yang memperoleh kedudukan kedua dengan THB97,300 (kira-kira RM12,551).

Ekonomi Thailand yang pelbagai, merangkumi industri seperti pelancongan, pembuatan dan pertanian, telah memberi kesan kepada pendapatan bulanan rakyatnya.

Brunei yang berada di tangga ketiga dengan BND3,230 (kira-kira RM11,317).

Negara yang kaya dengan sumber asli, terutamanya minyak dan gas, kestabilan ekonomi Brunei menyediakan persekitaran yang baik untuk kadar gaji yang menggalakkan.

Malaysia yang berada di tangga keempat dengan purata gaji bulanan RM6,610.

Walaupun menghadapi cabaran, ekonomi Malaysia yang pelbagai dan sektor yang berkembang pesat menawarkan peluang pekerjaan yang menjanjikan untuk tenaga kerja.

Bagaimanapun, perbincangan mengenai piawaian gaji minimum berdasarkan penegasan UNICEF bahawa RM1,500 mungkin tidak mencukupi untuk rakyat Malaysia.

Ketika perbahasan mengenai kenaikan gaji kakitangan awam berlaku, kebimbangan mengenai inflasi dan kesannya terhadap kos sara hidup turut memberi kesan langsung kepada pendapatan rakyat Malaysia.