Jasad yang didakwa sebagai makhluk asing telah dipamerkan pada sesi Parlimen di Mexico. Ini menandakan acara kongres pertama di Amerika Latin yang membincangkan mengenai UFO, lapor Reuters.

Pada sidang yang berlangsung Selasa lalu mengenai Fenomena Anomali Tidak Dikenalpasti (UAP), ahli politik telah dipamerkan dua artifak yang didakwa oleh wartawan Mexico dan peminat UFO, Jaime Maussan sebagai bangkai luar angkasa.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Maussan berkata spesimen itu tiada kaitan dengan mana-mana kehidupan di Bumi.

Dua badan bersaiz kecil itu diletakkan di dalam kotak, dengan tiga jari pada setiap tangan dan kepala yang memanjang. Maussan berkata ia ditemui di Peru berhampiran Nazca Lines purba pada 2017. Ia didakwa berusia kira-kira 1,000 tahun, dianalisis melalui proses pentarikhan karbon oleh Universiti Autonomi Kebangsaan Mexico (UNAM).

Maussan berkata ini adalah kali pertama bukti sedemikian dipamerkan kepada umum.

“Saya fikir terdapat bukti jelas bahawa kita sedang berhadapan dengan spesimen bukan manusia yang tiada kaitan dengan mana-mana spesies lain di dunia dan semua kemungkinan terbuka untuk mana-mana institusi saintifik untuk menyiasatnya,” kata Maussan.

Jose de Jesus Zalce Benitez, pengarah Institut Saintifik untuk Kesihatan tentera laut Mexico, berkata sinar-X, pembinaan semula 3-D dan analisis DNA telah dijalankan pada mayat makhluk asing tersebut.

“Saya boleh mengesahkan bahawa mayat ini tiada kaitan dengan manusia,” katanya.

UNAM pada Khamis mengatakan bahawa kerja yang dijalankan oleh Makmal Kebangsaan Spektrometri Jisim dengan Pemecut (LEMA) hanya bertujuan untuk menentukan umur sampel.

“Kami tidak boleh membuat kesimpulan sama sekali tentang asal usul sampel ini,” kata kenyataan itu.

Sumber