Baru-baru ini dunia dikejutkan dengan berita jasad mahluk asing yang dipamerkan buat pertama  kali di parlimen Mexico. Bagaimanapun, kesahihan jasad itu masih menjadi pertikaian oleh cendiakawan di luar sana.

Pendedahan jasad dua makhluk yang didakwa sebagai ‘Alien’ ketika kongres di Mexico mendapat kecaman dari saintis, lapor India Today.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Dua jasad itu telah dipamerkan oleh wartawan dan pakar ufologi, Jamie Maussan yang mendakwa bahawa ia berusia lebih 1,000 tahun.

Walau bagaimanapun, beberapa penyelidik dan saintis telah menyatakan keraguan mereka terhadap dakwaan Maussan itu.

Penyelidik mengatakan bahawa banyak butiran mengenai jasad itu ‘mengarut’.

Julieta Fierro, penyelidik di Institut Astronomi di Universiti Autonomi Kebangsaan Mexico berkata bahawa penemuan itu adalah palsu.

Beliau berkata bahawa saintis memerlukan teknologi yang lebih maju daripada sinar-X untuk menentukan sama ada penemuan itu adalah makhluk asing.

Saintis itu menambah bahawa ia kelihatan aneh selepas mereka mengekstrak khazanah dari negara Peru itu tanpa menjemput duta Peru untuk pameran tersebut.

Ahli Kongres Sergio Gutierrez Luna dari parti pemerintah Morena, menjelaskan bahawa Kongres tidak terlibat dalam pembentangan tesis selama lebih tiga jam itu.

Dalam pembentangan tersebut, wartawan Mexico dilihat telah mempamerkan dua kotak yang berisi jasad makhluk asing yang ditemui di Peru.

Jasad ‘alien’ itu dimaklumkan telah ditemui jauh di bawah tanah di padang pasir pantai Peru Nazca pada 2017.

Jasad ‘alien’ yang berkedut dengan kepala yang mengecut dan melengkung itu telah membuatkan para tetamu terkejut.

“Ia adalah bukti kepada segala bukti. Jika DNA menunjukkan kepada kita bahawa mereka bukan manusia dan tiada apa-apa yang kelihatan seperti ini di dunia, jadi kita harus menganggap ia betul,” dakwa Maussan.

Menurut Maussan lagi, ia adalah kali pertama bukti sedemikian dikemukakan kepada umum dalam acara yang besar.

Pendedahan yang dibuat itu turut disiarkan secara langsung di kaca televisyen, sekaligus menarik perhatian banyak pihak terutamanya komuniti pencinta teori makhluk asing.