Menteri Kebajikan Ekspatriat dan Pekerjaan Luar Negara Bangladesh, Shofiqur Rahman Choudhury, merayu kepada kerajaan Malaysia untuk memberikan lanjutan kepada hampir 17,000 pekerja yang terkandas selepas mereka terlepas tarikh akhir 31 Mei untuk masuk ke Malaysia, lapor laman berita tempatan Free Malaysia Today (FMT).

Choudhury menyatakan bahawa ramai pekerja tersebut telah menghabiskan simpanan mereka atau terpaksa berhutang hanya untuk membayar ejen bagi dokumentasi.

“Kami telah menjangkakan masalah ini,” kata menteri itu, sambil menambah bahawa Dhaka telah meminta lanjutan dua minggu lalu.

Menurut Choudhury, taufan, kekurangan penerbangan dan pengurusan lemah oleh ejen menghalang pekerja-pekerja tersebut daripada berlepas ke Malaysia tepat pada masanya.

Beliau dijadualkan bertemu Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Bangladesh, Haznah Md Hashim, pada hari Rabu.

Choudhury berharap kerajaan Malaysia akan mempertimbangkan kesukaran yang dihadapi oleh pekerja-pekerja tersebut “yang masa depannya bergantung kepada mendapatkan pekerjaan di Kuala Lumpur”.

Semua pekerja terkandas tersebut mempunyai visa panggilan yang diluluskan oleh Jabatan Imigresen Malaysia dan kad yang sah dari Biro Tenaga Kerja, Pekerjaan dan Latihan Bangladesh, katanya.

Bagaimanapun, pada 8 Mac, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dilaporkan berkata bahawa kementeriannya tidak akan melanjutkan tarikh akhir 31 Mei 2024 untuk pengambilan pekerja asing melalui Program Rekalibrasi Tenaga Kerja (RTK) 2.0 atas sebab-sebab keselamatan negara.

FMT turut melaporkan bahawa terdapat dakwaan pekerja terpaksa membayar lebih untuk penerbangan mereka dan memenuhi permintaan bayaran rekrutmen yang tinggi oleh ejen.

Untuk menangani isu ini, Choudhury berkata kementeriannya akan melantik sebuah jawatankuasa enam orang untuk menyiasat.

Pada 30 Mei, sejumlah besar pekerja asing dilaporkan masuk ke Malaysia melalui kedua-dua terminal Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh, dilaporkan berkata bahawa ini berlaku kerana majikan tergesa-gesa untuk memenuhi tarikh akhir pengambilan pekerja asing pada 31 Mei.