Kumpulan Multimedia memperkenalkan program prihatin bagi mengedarkan bantuan makanan dan keperluan harian kepada kru produksi filem dan televisyen yang terkesan akibat pandemik COVID-19.

Program prihatin ini dilancarkan ketika perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) baru-baru ini. Tumpuan utama diberikan kepada kru syarikat perfileman dan televisyen terjejas bagi meringankan bebanan mereka.

Setakat ini, Multimedia berjaya mengedarkan 202 bekalan makanan pada fasa pertama program terbabit dan sebanyak 300 lagi bekalan makanan pada fasa kedua.

Susulan perkenalan bantuan ini kepada kru yang terjejas, program terbabit berjaya menarik perhatian dan tumpuan masyarakat, malah turut mendapat sokongan daripada Studio Iskandar Malaysia (IMS) termasuk rakan industri di dalam dan luar negara. Fasa ketiga program prihatin akan dilancarkan dalam masa terdekat.

Pengarah Urusan Kumpulan Multimedia, Datuk Steven Lim Boon Siong berkata, sejak perintah kawalan pergerakan pertama tahun lalu, industri perfileman dan televisyen tertekan disebabkan perlaksanaan prosedur operasi standard (SOP) terhadap produksi dan aktiviti rakaman sehingga menyebabkan tayangan karya terpaksa ditangguhkan beberapa kali. Ini menyebabkan industri perfileman mengalami kerugian besar.

“Ramai kru filem, televisyen dan pelakon bekerja secara bebas. Penangguhan aktiviti rakaman menyebabkan sumber pendapatan mereka terjejas teruk,” katanya.

Beliau berkata, Multimedia berazam untuk membantu rakan seperjuangannya yang berdepan kesusahan agar industri perfileman dan televisyen Malaysia dapat mengharungi cabaran pada pandemik ini.

“Setiap individu yang terlibat dalam industri ini adalah penting kerana kami saling memerlukan. Saya percaya setiap halangan pasti ada jalan penyelesaiannya. Selagi kita berganding bahu, kita pasti dapat menangani pandemik ini.

“Program prihatin ini akan diteruskan selagi masih ada yang memerlukan bantuan. Kami mengalu-alukan orang ramai untuk bersama-sama menyalurkan bantuan kepada mereka yang dalam kesusahan,” katanya.

Sementara itu, Lin berkata, Multimedia turut bekerjasama dengan Persatuan Bulan Sabit Merah Daerah Klang untuk mengedarkan makanan kepada kira-kira 500 petugas perubatan, pegawai polis dan tentera setiap hari sebagai tanda penghargaan di atas pengorbanan mereka.

“Bahan-bahan makanan ini disediakan, dimasak, dibungkus dan juga dihantar kepada mereka oleh sukarelawan yang terdiri daripada guru, pesara, anggota Persatuan Bulan Sabit Merah Klang serta kakitangan Multimedia. Kami berharap agar dapat memberi yang terbaik kepada petugas barisan hadapan,” katanya.

Individu dalam industri perfileman dan televisyen yang memerlukan bantuan makanan dan keperluan harian boleh membuat permohonan menerusi Laman Facebook Multimedia di sini atau meninggalkan mesej untuk sebarang pertanyaan.

Baru-baru ini, Endeavor Malaysia telah mengumumkan 8 syarikat yang dipilih untuk program musim kedua ‘ScaleUp Endeavor’. Baca lagi pada pautan di bawah.

Endeavor Malaysia Pilih 8 Syarikat Untuk Program ‘ScaleUp Endeavor’

Nadir Al-Nuri Nafikan Dakwaan Dan Jawab Isu Terima Sumbangan RM20 Juta Setahun

Didakwa Beli ‘Nasi Ganja’ Guna Helikopter, Tengku Zafrul Geli Hati Dan Jelaskan Perkara Sebenar