Semasa pelancaran model Proton Saga facelift pada tahun 2019 lalu, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Li Chunrong telah berkongsi gambar grafik menunjukkan perancangan Proton untuk mengeluarkan sebuah model baru setiap tahun sehingga 2023 nanti.

Setelah pelancaran Proton X70 pada tahun 2019 dan Proton X50 pada tahun 2020, dijangkakan pada tahun ini Proton akan melancarkan model sedan baru yang dikenali sebagai Proton S50 bagi menggantikan Proton Waja atau Proton Preve.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Terbaharu, seorang pakar manipulasi grafik, Theophilus Chin telah berkongsi gambar dan video di mana beliau telah memanipulasi rekaan model Proton S50 yang akan dilancarkan sekitar tahun ini.

vocket-proton-s50-konsep-header
Sumber Gambar: Instagram Theottle
vocket-proton-s50-konsep-6
Sumber Gambar: Instagram Theottle
vocket-proton-s50-konsep-2
Sumber Gambar: Paultan.org

Menurut beliau, rekaan asal kereta ini menggunakan model kereta Geely Emgrand dan telah direka semula dengan memasukkan DNA Proton ke dalam kereta sedan ini yang berada di antara segmen B dan C.

Pada bahagian gril hadapan beliau telah menggantikan vertical slats dengan rekaan Infinite Weave yang telah menjadi ‘trademark’ sejak model Proton X70 lagi. Manakala pada bahagian bumper hadapan pula, Theo masih mengekal rekaan yang sama pada Geely Emgrand.

vocket-proton-s50-konsep-4
Sumber Gambar: Paultan.org
vocket-proton-s50-konsep-5
Sumber Gambar: Paultan.org

Theo turut berkongsi rekaan dalaman Proton S50 yang lengkap dengan paparan skrin infotainmen, digital instrumen kluster pada dashboard dan stereng lengkap dengan butang pelbagai fungsi.

Ruangan dalam kabin nampak lebih premium dan eksklusif dengan pengunaan tekstur kulit pada beberapa bahagian dalam kereta. Memang cantik dan kemas susunan ruang kabin yang dihasilkan oleh Theo.

Anda boleh tonton video penuh bagaimana proses rendering Proton S50 dibuat melalui pautan di bawah. Tidak mustahil kereta sedan ini akan menjadi ‘rebutan hangat’ kerana ianya memang cantik dan menarik jika Proton menggunakan rekaan model seperti ini. Sama-sama kita nantikan berita baik daripada Proton tidak lama lagi.

Pada akhir bulan April lalu, Proton telah melabur kira-kira RM200 juta untuk menambah fasiliti baru di Tanjung Malim bagi meningkatkan kualiti dan kuantiti pengeluaran.

Proton Labur RM200 Juta Tambah Kilang Baharu Di Tanjung Malim

Proton Kuasai 27.1% Pasaran Kereta Bulan Lalu, Tertinggi Dalam Tujuh Tahun

Proton Lancar 4 Model Edisi Terhad, Harga Bermula RM42,300