Keputusan Australia untuk meningkatkan simpanan minimum bagi pelajar antarabangsa yang memohon visa telah mencetuskan kebimbangan dalam kalangan pelajar Malaysia yang bercita-cita melanjutkan pengajian tinggi di negara itu.

Menurut laporan NST, langkah ini, yang kedua dalam tempoh tujuh bulan, adalah sebahagian daripada usaha Australia untuk mengawal selia visa pelajar asing, terutamanya sebagai tindak balas kepada cabaran yang dihadapi selepas pandemik COVID-19 dan kesannya.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Pihak berkuasa Australia telah menaikkan had bagi pelajar antarabangsa dengan mewajibkan simpanan sekurang-kurangnya A$29,710, kira-kira RM100,000, untuk mendapatkan visa pelajar.

Langkah ini susulan peningkatan sebelumnya daripada A$21,041 kepada A$24,505 pada Oktober lalu.

Kenaikan ini dijangka memberi kesan kepada sekitar 15,000 pelajar Malaysia yang sedang belajar atau merancang untuk melanjutkan pelajaran di Australia.

Peraturan ketat visa sejajar dengan usaha Australia untuk menguruskan kemasukan pelajar antarabangsa, terutamanya memandangkan sekatan COVID-19 yang semakin berkurangan.

Lonjakan ketibaan warga asing ke negara itu memburukkan lagi tekanan ke atas pasaran sewa hartanah, mendorong pihak berkuasa untuk mengambil tindakan untuk mengurangkan kesan ini.

Sebagai tindak balas kepada perkembangan ini, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir telah menyatakan hasrat untuk mengadakan perbincangan dengan kerajaan Australia bagi membincangkan polisi terbaharu ini.

Perbincangan itu juga akan mengarah kepada persoalan-persoalan yang lebih terperinci seperti adakah polisi ini terpakai kepada semua negara atau ada yang terkecuali.

Pada masa yang sama, Menteri Dalam Negeri Australia Clare O’Neil telah mengeluarkan amaran kepada institusi pendidikan yang terlibat dalam amalan penipuan pengambilan pelajar.

Tiga puluh empat institusi sedemikian telah diberi amaran, dengan kemungkinan akan diambil tindakan undang-undang, termasuk hukuman penjara dan larangan pengambilan pelajar.

Sektor pendidikan antarabangsa Australia, bernilai A$36.4 bilion, merupakan penyumbang penting kepada ekonominya.

Bagaimanapun, kebimbangan terhadap tahap imigresen dan kesannya terhadap pasaran hartanah telah mendorong kerajaan mengumumkan rancangan untuk mengurangkan separuh bilangan pelajar antarabangsa dalam tempoh dua tahun akan datang.

Menteri O’Neil menyatakan bahawa ini adalah penurunan terbesar dalam penghijrahan sejak di luar konteks perang atau pandemik.