Seorang pereka grafik tempatan dikecam netizen selepas memuat naik satu lukisan yang memaparkan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan di dalam mangkuk tandas.

Pereka grafik bebas yang terkenal dengan nama Fahmi Reza sebelum ini sering kali mendapat perhatian netizen selepas memuat naik lukisan yang mengutuk ahli politik di Malaysia. Dia juga terkenal dengan lakaran badut bekas Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak.

Namun, lukisan terbaharunya melibatkan DG Hisham yang berada di dalam mangkuk tandas dengan kapsyen ‘please use the toilet’ dilihat melampau dan biadap.

Lukisan yang dimuat naik awal pagi tadi telah mendapat reaksi bercampur dari netizen dengan kebanyakan daripada mereka meluahkan rasa marah dan mengingatkan Fahmi Reza supaya menghormati petugas barisan hadapan yang sedang bertarung nyawa.

“Ini keterlaluan. Fahmi, politikus mungkin boleh disatira, tetapi tidak Dr. Norhisham. Dia dan semua barisan hadapan telah berpenat lelah untuk mengawal pandemik ini. Sewajarnya kau menghormati beliau,” tulis Shah Redza Rosli di bahagian komen.

Manakala Radin Muhammad Hilman pula mengingatkan Fahmi Reza bahawa hak kebebasan bersuara memang ada pada semua rakyat Malaysia, tetapi ia harus digunakan secara bertanggungjawab dan bukannya memburukkan orang.

“Apahal jahat sangat eh? TS Noorhisham ni penjawat awam tau. Beliau dapat jawatan itu bukan dari undi. Bukan pilihan rakyat. Tapi atas kelayakkan dan pencapaian beliau selama berkhidmat,” tulis Nur Anis Farhana di bahagian komen.

Sejak lukisan ini dimuat naik di laman Facebook Fahmi Reza, ia telah mendapat lebih 2,000 tanda suka dengan separuh daripadanya memberi reaksi marah dengan lukisan terbabit.

Difahamkan, lukisan ‘Please use the toilet’ adalah reaksi kepada ciapan DG Hisham di laman Twitter apabila seorang rakyat Malaysia bertanya kepada beliau mengenai ahli politik yang tidak mengikut SOP dengan mengambil peribahasa ‘kalau guru kencing berdiri, anak murid kencing berlari’.

Ciapan itu dibalas ringkas oleh DG Hisham dengan meminta mereka untuk menggunakan tandas. Sejak itu, sebahagian daripada netizen yang tidak memahami kiasan mula menyerang DG Hisham.

Bagi Azwan Joroy, beliau beranggapan bahawa jawapan ‘please use the toilet’ daripada DG Hisham mempunyai maksud lain. “Bagi saya, [apa yang] DG maksudkan adalah apa sahaja yang berlaku, sila ikut peraturan.”

“Betul la tu DG cakap. Jangan ikut cikgu kencing berdiri tu. Kita jangan la pulak kencing berlari. Please use the toilet. Toilet ada. Tunjukkan kita lagi bagus dari diorang.” kata Aren Adzz di laman Twitter.

Manakala Ayep menganggap ia adalah kiasan daripada DG Hisham, “Kalau orang politik kencing berlari/berdiri atau apa-apa sahaja lah yang menunjukkan imej tidak baik, kita sebagai rakyat jangan ikut sekali. Lakukan dengan cara yang betul.”

Untuk rekod, Fahmi Reza sebelum ini pernah didakwa beberapa kali di mahkamah kerana memuat naik lukisan yang menghina ahli politik. Pada 2016, Fahmi didakwa dengan ‘melanggar undang-undang multimedia’ akibat karikatur badutnya yang menghina bekas Perdana Menteri, Najib Razak.

Terdahulu, kasut dengan reka bentuk yang dilukis oleh Fahmi Reza telah mendapat ujian tertinggi di Vans Asia Custom Culture. Klik pautan di bawah untuk membaca.

Kasut Ini Sedang Mendapat Undian Tertinggi Di Vans Asia Custom Culture

Gambar ‘Badut’ Fahmi Reza Tersiar Di Muzik Video K-pop

Dapat Undian Tertinggi, Kasut Ini Berjaya Ke Pusingan Kedua Vans Asia Custom Culture