Polis telah membongkar taktik lama yang digunakan oleh rakyat Malaysia, termasuklah penjawat awam untuk keluar masuk ke Thailand tanpa dokumen sah, hanya dengan melambaikan tangan di pusat pemeriksaan sempadan.
Ketua Polis Kelantan, Datuk Mohd Yusoff Mamat berkata, amalan itu telah berlarutan selama bertahun-tahun, dengan sebahagian pengembara menggunakan ‘lorong VIP’ di Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Rantau Panjang untuk masuk dan keluar dari Thailand.
Baca Juga:
“Kebanyakan mereka menggunakan lorong VIP untuk keluar masuk Thailand. Majoritinya menaiki kereta jenis sedan, namun ada juga yang menggunakan kenderaan mewah,” katanya kepada New Straits Times.
Menurut beliau, kebanyakan individu terbabit menyeberang sempadan melalui pos Rantau Panjang untuk tujuan santai dan urusan perniagaan.
“Mungkin sebelum ini mereka berjaya mengelak dikesan kerana menyamar sebagai pegawai penguat kuasa. Tetapi perbuatan sebegitu tidak akan kekal lama; sehebat mana pun mereka menipu, akhirnya tetap akan tertangkap juga,” katanya.
Datuk Mohd Yusoff menegaskan, pihak berkuasa tidak akan berkompromi dengan mana-mana individu yang melanggar undang-undang sempadan.
“Agensi yang bertanggungjawab terhadap kawalan sempadan, khususnya di kompleks ICQS, akan menjalankan tugas dan mengambil tindakan sewajarnya terhadap mana-mana pihak yang menyalahi undang-undang,” tegasnya.
Beliau turut mendedahkan bahawa selain lorong VIP, ada juga yang menggunakan laluan kenderaan berat atau lori untuk menyeberang sempadan.
“Mereka buat begitu semata-mata untuk menikmati makanan Thailand, berhibur dan bergaul dengan pegawai kerajaan negara jiran bagi kepentingan peribadi atau perniagaan. Namun mereka tidak sedar bahawa jika ditangkap, mereka boleh dikenakan denda atau penjara di bawah Akta Imigresen,” tambahnya.
Amaran itu dikeluarkan susulan penahanan lapan individu, termasuk dua wanita, pada Selasa lalu kerana memasuki Kelantan tanpa dokumen sah melalui ICQS Rantau Panjang.
Mereka baru pulang dari Sungai Golok apabila ditahan untuk pemeriksaan.
Selatan Thailand, khususnya Sungai Golok, memang menjadi destinasi popular rakyat Malaysia yang mencari makanan murah, tempat membeli-belah, hiburan serta percutian hujung minggu
