Dalam sebuah video viral berdurasi 35 saat yang dikongsi di platform media sosial China Xiaohongshu (XHS), seorang pelancong China meluahkan kekecewaannya semasa berkunjung ke Kuala Lumpur, Malaysia baru-baru ini.

Video itu merakamkan pelancong dan rakannya yang tergesa-gesa berlari dalam hujan lebat berhampiran Dataran Merdeka.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Menurut akaun itu, hujan turun dengan lebat secara tiba-tiba semasa mereka sedang meneroka Dataran Merdeka.

Walaupun cuba mendapatkan perkhidmatan e-hailing, mereka menghadapi kesukaran kerana tiada seorang pun yang sanggup mengharungi cuaca buruk untuk mengambil mereka.

Mereka terpaksa berlari melalui hujan lebat, menyebabkan sebahagian daripada mereka mengadu basah kuyup dan keletihan.

Pengalaman malang dengan hujan itu hanya satu daripada beberapa halangan yang dihadapi oleh pelancong itu semasa lawatannya ke Kuala Lumpur.

Dia mengeluh hampir terlepas penerbangannya ke ibu negara kerana masalah tiket, bagasi yang hampir hilang dan meluahkan rasa tidak puas hati dengan perkhidmatan di pangsapuri tempat mereka menginap.

Walaupun rungutan pelancong itu mendapat perhatian di media sosial, ramai rakyat Malaysia tidak bersimpati, sambil memberi nasihat kepada pelancong tersebut bahawa April dan Mei merupakan musim hujan di Malaysia.

Menjawab aduan itu, netizen Malaysia menegaskan bahawa pelancong itu sepatutnya mengetahui keadaan cuaca sebelum merancang perjalanannya, dengan beberapa mencadangkan bahawa dia mempertimbangkan destinasi lain pada masa akan datang.