Semua orang sedia maklum sekiranya terdengar siren daripada mana-mana ambulans, pengguna jalan raya lain perlu memperlahan dan ketepikan kenderaan ke kiri dan kanan jalan bagi memberikan laluan kepada ambulans tersebut.

Namun, sebaliknya berlaku apabila pemandu Toyota Hilux ini didakwa tidak mahu memberikan kerjasama untuk memberikan laluan kepada dua buah ambulans yang sedang dalam kecemasan.

@pakatanofficial

♬ bunyi asal – Pak_Atan_Official – Pak_Atan_Official

Walapun Hilux tersebut mempunyai banyak kali peluang untuk masuk sebentar ke laluan kiri jalan untuk memberikan laluan kepada dua buah ambulans di belakangnya, pemandu kenderaan pacuan empat roda tersebut dilihat tetap ‘berkeras’ duduk memandu di laluannya.

Video tersebut telah mendapat perhatian orang ramai yang kecewa dan marah dengan pemandu Hilux itu yang didakwa langsung tidak menghiraukan situasi kecemasan kedua-dua ambulans tersebut.

Sumber Gambar: TikTok @pakatanofficial
Sumber Gambar: Facebook Alam Roulan
Sumber Gambar: Facebook Alam Roulan

Menurut orang ramai lagi, kejadian yang tidak bertimbang rasa tersebut dipercayai berlaku di sekitar kawasan Temerloh, Pahang.

Tambah netizen lagi, oleh sebab itu kadang-kala ada Unit Ronda Bermotosikal (URB) turut ada bersama mendahului jalan bagi memastikan kelancaran perjalanan ambulans.

Sebelum ini orang ramai memuji seorang pemandu Mitsubishi Triton yang membantu buka laluan kepada sebuah ambulans. Baca lebih lanjut melalui pautan di bawah.

Ucapan ‘Terima Kasih’ Abang Ambulans Kepada Pemandu Triton Buat Orang Ramai Tersentuh

Geram Toyota Hilux Ikut Belakang, Ambulans Buat ‘Pengumuman’ Minta Polis Tahan Pemandu

Sumber