Catatan Facebook baru-baru ini oleh SG Kaypoh yang memaparkan imej papan tanda ‘jangan mencuri’ yang dipaparkan pada tingkap kereta pemandu Singapura telah mencetuskan perdebatan hangat dalam talian, lapor Must Share News.

Papan tanda itu, bertujuan untuk memberi amaran kepada bakal pencuri, telah mencetuskan kontroversi kerana seolah mempersoalkan tahap keselamatan kenderaan Singapura yang melakukan perjalanan ke Malaysia.

Walaupun ada yang menganggapnya sebagai jenaka biasa, yang lain merasa tersinggung, sehingga ada yang menyatakan bahawa papan tanda tersebut adalah stereotaip negatif tentang Malaysia.

Insiden ini menggariskan perbincangan yang lebih luas tentang persepsi rentas sempadan tentang keselamatan dan budaya dua negara.

Dalam era digital yang dikuasai oleh media sosial, imej yang kelihatan seperti satu nasihat biasa yang disiarkan oleh SG Kaypoh telah mencetuskan dialog perbalahan mengenai persepsi keselamatan untuk pemandu kereta Singapura di Malaysia.

Imej itu, yang memaparkan papan tanda ‘jangan mencuri’ pada tingkap kereta, telah mencetuskan pelbagai reaksi dan menjelaskan persepsi masyarakat yang lebih mendalam.

Siaran itu, yang dikongsi pada Ahad (5 Mei), memaparkan gambar papan tanda peringatan yang dipaparkan pada tingkap kereta hitam, berbunyi: “Tolong jangan pecahkan tingkap saya lagi. Kereta ini sudah dipecah masuk. Tiada apa-apa untuk dicuri. ”

Walaupun ia bertujuan sebagai peringatan kepada pencuri, namun di bahagian kapsyen, “Kenderaan Singapura memerlukan papan tanda ini apabila memasuki Malaysia,” telah mencetuskan perdebatan yang meluas.

Sejak disiarkan, imej itu telah mendapat perhatian yang ketara daripada netizen, menimbulkan pelbagai respons.

Walaupun sesetengah orang melihatnya sebagai peringatan biasa tentang kebimbangan yang dihadapi oleh pengembara, yang lain menganggapnya seolah mahu menyinggung perasaan dan menunjukkan persepsi negatif tentang standard keselamatan di Malaysia.

Perdebatan semakin memuncak dengan pengulas Malaysia menyatakan kekecewaan dan menasihati rakyat Singapura untuk tidak berkunjung ke negara ini.