Walaupun berjaya memasuki senarai 50 syarikat terkaya dalam negara untuk majalah Forbes 2022, pembuat sarung tangan getah Malaysia merekodkan kemerosotan sejak tahun lalu selepas kebimbangan orang ramai terhadap COVID-19 mula mereda sehingga memberi kesan kepada permintaan global untuk peralatan perlindungan diri yang mula mengurang, lapor Forbes.

Kekayaan Kuan Kam Hon dari Hartalega Holdings (RM8.3 bilion), berada di kedudukan ke-11 dalam senarai 50 Terbaik Forbes edisi Malaysia. Manakala Tan Sri Lim Wee Chai dari Top Glove (RM6.16 bilion), ditangga ke-14 mencatatkan penurunan paling banyak, kata Forbes dalam satu kenyataan.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Duo suami-isteri Datuk Seri Stanley Thai dan Datin Seri Cheryl Tan dari Supermax, ke-45 dalam senarai, menyaksikan peratusan terbesar penurunan kekayaan mereka, yang menyusut lebih dua pertiga kepada $340 juta (RM1.4 bilion).

Kekayaan lima syarikat, termasuk Lim Kuang Sia dari Kossan Rubber Industries (RM3.25 bilion), di tempat ke-24 dalam senarai, dan Wong Teek Anak Riverstone Holdings (RM2.48 bilion), ke-30 dalam senarai, merekodkan penyusutan lebih RM25 bilion.

Sementara itu, Malay Mail melaporkan bahawa pemilik pengeluar tenusu Farm Fresh Loi Tuan Ee yang berkongsi kekayaan RM1.67 bilion dengan dua adik-beradiknya berjaya disenaraikan buat kali pertama berikutan penyenaraian syarikat itu pada Mac, kata Forbes.

Selain itu, Robert Kuok di tangga pertama menyaksikan kekayaannya merosot kepada RM48.3 bilion daripada RM53.6 bilion tahun lepas. Di barisan kedua Tan Sri Quek Leng Chan, pengerusi Syarikat Hong Leong (Malaysia), mengukuhkan kedudukannya sebagai orang kedua terkaya di Malaysia dengan RM44.4 bilion. Tan Sri Koon Poh Keong dan adik-beradik, yang bertanggungjawab ke atas Press Metal, kekal di kedudukan ketiga dengan RM27.2 bilion, hampir tidak berubah berbanding setahun lalu.

Senarai ini disusun menggunakan maklumat pegangan saham dan kewangan yang diperoleh daripada keluarga dan individu, bursa saham, laporan tahunan dan penganalisis.

Untuk rekod, kekayaan taikun dalam senarai 50 terkaya Malaysia 2022 Forbes turun 10 peratus berbanding setahun lalu kepada AS$80.5 bilion (kira-kira RM354 bilion), dengan 30 dalam senarai mengalami penurunan kekayaan mereka.

Untung besar di tengah pandemik COVID-19, pemegabg saham Top Glove terima dividen hampir RM1 bilion. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Untung Besar Di Tengah Pandemik COVID-19, Pemegang Saham Top Glove Terima Dividen Hampir RM1 Bilion

Amerika Syarikat Tahan Sarung Tangan Getah Buatan Syarikat Malaysia Daripada Memasuki Negara

Perlekeh Kualiti ‘Gloves’ Buatan Malaysia, Netizen Sekolahkan Warga British Yang Berlagak