Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini dianugerahkan Ijazah Kedoktoran Kehormat dalam Perubatan oleh Universiti Nihon, salah satu universiti swasta paling terkenal dan tertua di Jepun. Ijazah kehormat itu bertujuan untuk menghargai usaha dan sumbangan Ismail Sabri dalam memerangi COVID-19.

Memetik laporan Bernama, Ismail Sabri menerima ijazah kedoktoran kehormat daripada presiden Universiti Nihon Dr Naoto Kato di universiti di Itabashi, salah sebuah bandar di metropolis Tokyo semasa lawatan kerja rasmi enam harinya ke Jepun. Sambil merakamkan penghargaan atas darjah kebesaran itu, Perdana Menteri berkata ia bukan sahaja untuk beliau tetapi untuk seluruh Keluarga Malaysia yang selama ini bersolidariti dengan kerajaan dalam menghadapi pandemik itu.

“Sememangnya anugerah itu merupakan satu pengiktirafan besar bukan sahaja untuk saya tetapi untuk seluruh Keluarga Malaysia yang telah membuktikan keupayaan kita menangani pandemik COVID-19 dengan cara kita sendiri,” katanya.

Ismail Sabri berkata apabila wabak itu diisytiharkan pada awal 2020, beliau telah diamanahkan, sebagai Menteri Kanan dan Menteri Pertahanan ketika itu, dengan tanggungjawab untuk mengetuai Kluster Keselamatan dan mempengerusikan setiap mesyuarat khas menteri dalam memerangi COVID-19.

“Kami sedang melawan musuh yang tidak kelihatan yang berada di sekeliling kami. Setiap peperangan mesti dimenangi dan nyawa rakyat Keluarga Malaysia mesti diselamatkan,” katanya.

Ismail Sabri berkata Malaysia hampir memenangi perang dan ia dibuktikan dengan pembukaan semula sempadan antarabangsanya pada 1 April dan kelonggaran kebanyakan prosedur operasi standard untuk COVID-19 mulai 1 Mei, termasuk pemansuhan penjarakan fizikal dan memakai pelitup muka hanya dalam persekitaran dalaman, yang juga membenarkan semua sektor ekonomi dibuka semula sepenuhnya.

“Ini adalah hasil daripada strategi kesihatan yang berkesan dan pelaksanaan PKP, dan sokongan penuh daripada rakyat juga membolehkan kami meratakan keluk jangkitan COVID-19,” katanya.

Netizen mula kemas beg, Ismail Sabri beri bayangan ‘masa untuk rentas negeri sudah hampir’. Rujuk pautan di bawah untuk membaca.

Netizen Mula Kemas Beg, Ismail Sabri Beri Bayangan ‘Masa Untuk Rentas Negeri Sudah Hampir’

DS Ismail Sabri Akui ‘Tergelak Besar’ Selepas Barang Perhiasan Rumah Dibida Netizen

Rahsia Sebalik Baju Batik Menteri Yang Buat Penonton ‘Terliur’ Di Depan Kaca TV