Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) meminta penganjur konsert, terutamanya untuk artis luar negara menyediakan ‘kill switch’ atau putuskan bekalan elektrik konsert yang dianjur mereka.

Timbalan Menterinya, Teo Nie Ching berkata, langkah dicadangkan itu bagi memastikan insiden kontroversi seperti pernah dilakukan oleh kumpulan The 1975 sebelum ini tidak berulang lagi.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Menurutnya, anggota polis dan beberapa agensi lain turut ditempatkan bagi memantau setiap konsert yang dianjurkan.

“Kami juga telah minta kepada penganjur untuk mewujudkan ‘kill switch’ supaya sekiranya ada apa-apa insiden yang tidak seronok berlaku, boleh kita ‘kill switch’ serta-merta.

“Putuskan elektrik supaya persembahan tersebut tidak boleh dijalankan lagi. Ini adalah garis panduan selepas insiden tersebut,” terang Teo Nie Ching.

Tambah beliau lagi, dengan garis panduan lebih ketat diharap artis luar negara dapat membuat persembahan mengikut budaya Malaysia.

Beliau berkata demikian sebagai respons terhadap soalan Zulkifli Ismail (PN – Jasin) yang bertanya tindakan kerajaan dalam menangani isu kontroversi seperti dicetuskan kumpulan tersebut.

Sumber