Tidak dapat dinafikan, setiap negara menghadapi cabaran dan kekurangan masing-masing.

Namun, apabila rakyatnya sendiri sanggup mencemarkan nama baik negara di hadapan warga asing, ia menimbulkan persoalan tentang tahap patriotisme dan kesetiaan mereka terhadap tanah air.

Menurut laporan MStar, seorang pengguna laman sosial X (sebelum ini dikenali sebagai Twitter) berkongsi kisah sedih yang dialaminya.

Lelaki itu, yang memilih untuk kekal tanpa nama, menyuarakan kekecewaannya apabila sahabat karibnya sendiri menghina Malaysia ketika berbicara dengan seorang warga asing.

Menurut lelaki tersebut, perbuatan tidak bertanggungjawab rakannya itu menyebabkan dia terpaksa memutuskan hubungan persahabatan mereka.

“Ini kisah yang aku masih ingat sampai sekarang. Aku pernah dengar kawan aku kutuk Malaysia waktu bersembang dengan seorang mat saleh ni, kononnya nak buat kenalan baharu,” katanya dalam hantaran di laman X.

Tambahnya lagi, tindakan rakannya itu bukan sahaja memalukan, malah menjatuhkan maruah negara di mata orang asing.

“Mat saleh tu terkejut dengar kawan aku punya penceritaan sampai dia datang tanya aku balik, betul ke Malaysia ni teruk sangat? Sedih apabila maruah negara aku dijatuhkan oleh rakyatnya sendiri,” ujarnya lagi.

Lelaki tersebut turut menekankan bahawa setiap negara mempunyai kekurangannya tersendiri dan tidak ada yang sempurna.

Namun, menghina negara sendiri hanya untuk mendapat perhatian warga asing adalah tindakan yang tidak wajar.

“Kalau sanggup burukkan negara sendiri semata-mata nak bergaul dengan mat saleh, lebih baik buang je pasport tu. Setiap negara pasti ada masalahnya, jangan ingat mereka tu baik sangat,” tegasnya.

Hantaran tersebut telah menarik perhatian ramai netizen yang turut berkongsi pandangan mereka.

Rata-rata warga maya menganggap rakan lelaki itu sebagai seseorang yang tidak boleh dipercayai.

“Kalau negara pun dia sanggup khianati, apatah lagi keluarga dan kawan-kawan dia sendiri. Busuk sungguh hatinya, semoga tak pulang ke Malaysia dah,” kata seorang pengguna X.

Seorang lagi netizen berkata, “Ini terkonon dia paling maju fikirannya tetapi sebenarnya dah terkebelakang. Melalui kata-kata sebenarnya boleh nampak yang kita kurang bijak, jadi lebih baik diam. Kalau diam, orang tak tahu kita kurang pendidikan.”

Tidak kurang juga yang menyatakan bahawa ramai warga asing yang menghargai Malaysia dan memilih untuk tinggal di sini.

“Orang kita hanya nampak keburukan negara sendiri, orang luar pula yang tahu menghargai,” kata seorang lagi warga maya.

Situasi ini mengingatkan kita bahawa sebagai rakyat Malaysia, kita mempunyai tanggungjawab untuk menjaga nama baik negara di mana sahaja kita berada.

Tindakan menghina negara sendiri bukan sahaja mencerminkan kekurangan rasa patriotisme tetapi juga menjejaskan imej negara di mata dunia.