Dalam sebuah insiden kontroversi di Taj Mahal, Agra, India, sekumpulan pelancong Malaysia menjadi perhatian netizen India kerana terlibat dalam pertikaian budaya.

Menurut laporan Hindustan Times, kejadian itu berlaku apabila sekumpulan enam pelancong Malaysia, diiringi pemandu pelancong India, ditegur kerana mengibarkan bendera kebangsaan Jalur Gemilang, di hadapan monumen bersejarah.

HYPE
‘Adakah Raya Masih Sama?’ – Iklan Raya Ini Kongsi Persoalan Menantu Bila Pertama Kali Beraya Dengan Mentua!
Baca lagi →

Perbuatan itu sememang tidak melanggar mana-mana hukum, bagaimanapun melanggar budaya Taj Mahal yang melarang sebarang aktiviti promosi dan komersial di dalam premis tersebut.

Insiden itu mendapat perhatian meluas selepas video yang merakam pelancong Malaysia sedang memegang Jalur Gemilang di laluan berhampiran laluan utama Taj Mahal tular di platform media sosial.

Penolong kanan pemuliharaan Kajian Arkeologi India, Putera Vajpayee, menegaskan bahawa aktiviti seperti itu dilarang sama sekali di tapak, tanpa mengira niat pelancong.

Apabila disoal siasat oleh pihak berkuasa, pelancong Malaysia itu mengaku tidak tahu mengenai larangan tersebut.

Sebagai usaha untuk mengurangkan heboh orang ramai, mereka turut mengeluarkan permohonan maaf di atas ketelanjuran tindakan mereka tersebut.

Susulan daripada permohonan maaf itu, mereka dibenarkan meninggalkan premis tanpa dikenakan sebarang denda

Pemandu pelancong warga India yang mengiringi pelancong Malaysia tersebut mendakwa bahawa beliau tidak pernah tahu bahawa peraturan seperti itu wujud.