Dalam satu pendedahan yang mengejutkan banyak pihak, seorang warga Malaysia mengaku menjalankan perniagaan menjual nombor beratur Jabatan Imigresen Malaysia (JIM).

Kejadian itu didakwa berlaku di pejabat UTC Pudu Sentral di Kuala Lumpur, di mana lelaki itu, yang dalam bahasa awam disebut sebagai ‘pak cik’, mengaku menjual nombor giliran kepada pengunjung pada harga yang tinggi.

HYPE
Wayout Solution Cipta Sejarah Rangkul Anugerah Company Of The Year
Baca lagi →

Baca Juga:

Kisah ini terungkap apabila salah seorang rakyat Malaysia mendedahkan aktiviti jualan nombor giliran di platform media sosial China, Xiaohongshu.

Ketika bekerja di UTC Pudu Sentral, individu itu menyedari lelaki berumur tua itu sentiasa berada di pejabat imigresen selama beberapa hari berturut-turut sehingga menimbulkan rasa ingin tahu tentang kunjungannya ke sana.

Selepas soal siat, lelaki itu mengaku tidak mempunyai sebarang urusan berkaitan imigresen sebaliknya terlibat dalam perniagaan ‘menjual nombor giliran’.

Peralihan Jabatan Imigresen kepada Sistem Pengurusan Giliran (QMS) dalam talian telah membuka jalan untuk eksploitasi oleh individu seperti ‘pakcik’ itu.

Berbekalkan pelbagai telefon pintar, beliau secara sistematik mengeksploitasi QMS dengan mengambil nombor giliran setiap hari dan menjualnya semula kepada pengunjung, terutamanya mereka yang tidak biasa dengan proses giliran digital.

Pendedahan itu telah mencetuskan kemarahan orang ramai, menonjolkan kelemahan yang ketara dalam sistem imigresen.

Selain itu, harga yang dijual iaitu RM50 bagi setiap nombor giliran bagi setiap individu adalah tidak munasabah sedangkan nombor itu disediakan secara percuma.

The Vocket telah cuba mendapatkan maklum balas pihak Imigresen Malaysia, namun tiada sebarang maklum balas.